Inšpekcija je jasna: »Te odpadke bo treba odpeljati!«
Štajerski Tednik
Tipografija

Videmčani so na zadnji seji občinskega sveta ponovno na plano povlekli zgodbo o hmelju. Svetnik Srečko Bedrač je povprašal, kako je z odlaganjem odpadnega materiala, ki nastaja pri pridelavi hmelja. Tega naj bi bilo po njegovih besedah za Dravinjo več tisoč kubičnih metrov. Problem pa so vrvice iz umetnega nerazgradljivega materiala, ki so prepletene med biološko maso.

Župan Branko Marinič je dejal, da je ogled terena opravila inšpektorica iz skupne občinske uprave. Zaradi obsežnosti količine odloženih odpadkov je primer predala republiškemu inšpektorju. Sporni odpadki predstavljajo organsko biomaso in močno sintetično vrvico iz težko razgradljivega materiala, ki v okolje sprošča delce mikroplastike. Biomasa brez vrvice bi lahko bila koristna, saj se razgradi v humus. A pomešana in prepletena z vrvicami predstavlja velik nerešljiv ekološki problem. Nerešljiv zato, ker na sistemski ravni ni rešitve oziroma predpisa, kako ravnati z odpadno hmeljevino.

Šegula: »Odločbo bomo spoštovali«

Franc Šegula iz podjetja Hmelj Dornava, ki upravlja z nasadi hmelja v Vidmu, je povedal, da se težav z odlaganjem hmeljevine zavedajo, a žal za te odpadke v Sloveniji na sistemski ravni rešitev ne obstaja. »Mi hmeljevino odlagamo na svojem zemljišču, ki je v sklopu hmeljišča. Odlagamo jo ob brežini. Ne gre za strupeni odpadek, saj je to biomasa, v kateri je sicer res vrvica. A te je zelo malo, predstavlja pol odstotka odpada. Ne vem, zakaj to sedaj koga moti. Ob brežini odlagamo zato, ker gre za nerodovitni del sicer kmetijskega zemljišča. Odpadna hmeljevina, pomešana z vrvicami, ni samo naša težava, temveč težava vseh slovenskih hmeljarjev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300