Ptuj: »Rezultati prvih meritev zraka v Spuhlji so katastrofalni«
Štajerski Tednik
Tipografija

Z novim letom je bila merilna postaja za kakovost zraka postavljena tudi v Spuhljo. Prvi rezultati za januar so katastrofalni in dokazujejo, da imajo prebivalci, ki živijo na tem koncu Ptuja, še kako prav, ko govorijo o zastrupljenem okolju. Od 31 dni v prvem mesecu je bila dovoljena mejna vrednost presežena kar 17 dni. To je polovica letno dovoljenega števila dni. Svetnik Andrej Čuš pravi, da gre za primer okoljskega kriminala.

„Naročnik meritev je bila ptujska občina, na pobudo Liste Andreja Čuša. Meritve so se začele opravljati januarja letos. Od izvajalca meritev smo pridobili prve rezultate, povprečje delcev PM10 na vzorcih je bilo 56 μg/m3 – dovoljena mejna vrednost je 50 μg/m3. Preseganje dovoljene meje je bilo ugotovljeno za 17 dni v januarju. Mejno preseganje vrednosti je dovoljeno 35-krat v koledarskem letu, kar pomeni, da so rezultati katastrofalni in nujno je ukrepanje. Glede na število delovnih dni v januarju in vikend omejitve tovornega prometa se sklepa, da je dovoljena vrednost prekoračena vsak delovni dan,“ rezultate meritev komentira predsednik Zelenih in mestnega svetnik MO Ptuj Andrej Čuš.

Ob tem izpostavlja, kako pomemben okoljski problem je onesnaženost zraka, saj je vzrok nastanka številnih bolezni in skrajšuje življenjsko dobo ljudi. Glavni izvor onesnaženja z delci naj bi bil večinoma cestni promet, še posebej v urbanih središčih, v slabo prevetrenih kotlinah pa tudi izpusti iz kurilnih naprav ter industrijskih virov.

Čuš: »Včasih namerno merijo napačnih mestih, da probleme pometejo pod preprogo«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300