Sp. Podravje: Javni in zasebni vrtci pokajo po šivih, starši obupano iščejo varstvo
Štajerski Tednik
Tipografija

Starši otrok, rojenih v spomladanskih in poletnih mesecih, si te dni belijo glavo z vprašanjem, kje dobiti prosto mesto v (javnem) vrtcu za svojega malčka. Ob pogoju, da bo ta dovolj blizu doma ali delovnega mesta, saj otrok ne sme biti v vrtcu dlje kot devet ur. Oddelki so izoblikovani, v večini pa tudi že zapolnjeni.

V Vrtcu Majšperk, kjer je v sedmih oddelkih trenutno 130 otrok, so vsa mesta zasedena. »Septembra smo prejeli povpraševanje po prostih mestih spomladi (štirje starši). Če bi prišlo do izpisa, bi bilo prosto mesto, drugače pa žal ne. Razumemo starše, da nastopi težava, ko je treba iti v službo marca ali aprila in nimajo varstva, vendar pa je zelo težko sredi leta oblikovati še eno skupino,« je dejala Barbara Vedlin, pomočnica ravnateljice Vrtca Majšperk. Tudi v Vzgojno izobraževalnem zavodu Vrtec Ormož, ki združuje 15 oddelkov (od tega 14 oddelkov rednega programa in en razvojni oddelek, v katere je vključenih 223 otrok), imajo trenutno štiri prosilce za sprejem otrok v vrtec in vsi ti otroci so rojeni v spomladanskih mesecih leta 2019. »Sprejeli jih bomo lahko le, če bodo ob njihovem predvidenem prihodu še prosta mesta. S težavo staršev smo seznanjeni, saj smo v naš vrtec ob upoštevanju starostnega pogoja za sprejem v vrtec (11 mesecev) v letu 2020 sprejeli že dva otroka iz drugih občin, imamo pa še dva prosilca za sprejem iz drugih občin, ki bosta kmalu izpolnila starostne pogoje za sprejem. Največja težava v tej zgodbi je tudi dilema staršev, kdaj vpisati otroka. Dogajalo se nam je že, da so na vpis (ki ga imamo običajno aprila) prihajale komaj noseče matere in želele v vrtec vpisati še nerojenega otroka,« je pojasnila svetovalna delavka Nataša Gregur. Staršem tako svetuje, da otroka vpišejo v vrtec v vpisnem roku, tudi če bi ta vrtec začel obiskovati sredi šolskega leta oz. naj pridejo na vpis takoj po rojstvu otroka.

Vrtec Ptuj staršem: »Vlogo oddajte ob centralnem vpisu«

Rešitev je občinsko sofinanciranje skupnega oddelka

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300