Ko žena možu namesto poljuba meče pepelnike v glavo
Štajerski Tednik
Tipografija

Kadar govorimo o nasilju v družini, imamo običajno v mislih nasilno dejanje tradicionalno fizično močnejšega moškega nad šibkejšo žensko ali otrokom. Nasilje nad odraslimi moškimi pa je v veliki meri vse do danes ostalo spregledano. Zdi se, da moški še v večji meri kot ženske nasilje v družini dojemajo kot zasebno zadevo in ne kot kaznivo dejanje. Zaradi različnih družbenih pričakovanj o tipičnem vedenju moških in žensk jih občutki krivde in sramu močno ovirajo pri poročanju o nasilju v družini.

Kakšen moški pa je, da to dopusti?

Vrnimo se k moškim žrtvam družinskega nasilja, tistim, nad katerimi se njihove partnerice izživljajo bodisi fizično bodisi psihično. Ob zapisanem se je najbrž marsikdo namuznil, češ, kako je to mogoče, kakšen moški pa je, da to dopusti, in če je situacija res tako grozna, zakaj ne odide.

»Niti misliti si ne morete, koliko nasilja so lahko moški deležni v neki zvezi. Tega je ogromno, po mojih izkušnjah je več psihičnega in verbalnega kot prav fizičnega nasilja, a so vse oblike enako grozne in nesprejemljive,« pravi Aleksander Kamenik iz Združenja varnih hiš Nova Slovenije, ki je bilo kot splošna dobrodelna organizacija ustanovljeno leta 1994, leta 2005 pa je v Mariboru odprlo prvo varno hišo za moške in njihove otroke, ki sta se ji kasneje pridružili še po ena v Ljubljani in Novi Gorici.

Še posebej tajna hiša za moške, ki živijo v strahu, da bi jih ženske našle

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 17:45

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300