Prek luže milijonske odškodnine zaradi škodljivosti škropiv, pri nas še dovoljena
Štajerski Tednik
Tipografija

Potem ko so ameriška sodišča nemškemu kemičnemu gigantu Bayerju določila plačilo večmilijonskih odškodnin kmetom, ki so uporabljali njegove herbicide, nas je zanimalo, ali sta sporna dicamba in roundup na voljo tudi v Sloveniji.

Zvezno sodišče v ameriški zvezni državi Misuri je nekemu kmetu prisodilo 265 milijonov dolarjev (244 milijonov evrov) odškodnine od Bayerja in Basfa zaradi škode na nasadih breskev, saj naj bi ga omenjeni podjetji spodbujali k neodgovorni rabi herbicida dicamba, ki naj bi mu tako rekoč uničil sadovnjak. Gre za prvo odločitev sodišča glede dicamba, ki naj bi po ameriškem srednjem zahodu povzročil ogromno škode na pridelkih. Na sojenje čaka še 140 drugih tožb v podobnih zadevah. Sodba še ni pravnomočna, tako Bayer kot Basf sta napovedala pritožbo na odločitev sodišča, saj vztrajata, da je herbicid dicamba ob doslednem upoštevanju navodil za uporabo za pridelke varen.

Nevaren herbicid dicamba je v Sloveniji že prepovedan, glifosat Roundup (boom efekt) še množično v uporabi

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300