Ptuj: Gostinci v mestu s terasami izigravajo občino
Štajerski Tednik
Tipografija

Številnim gostincem prav letne terase omogočajo normalno delo in zaslužek. Lokali v mestnem jedru so pogosto premajhni, zato so, predvsem spomladi in poleti, zunanje kapacitete zelo pomembne. Soglasje za postavitev gostinskih vrtov na javnih površinah na Ptuju izdaja občina, ki ji gostinci iz leta v leto plačujejo manj; v zadnjih petih letih je ta znesek prepolovljen. Več kot očitno je, da so nekateri spregledali, da nadzor na tem področju peša in občino izigravajo: od 20 lokalov namreč uporabnino za rabo javne površine trenutno plačujejo le štirje. 13 gostincev bo občina te dni pozvala k ureditvi razmerij.

Vse od leta 2014 naprej znesek, ki ga MO Ptuj prejme iz najemnin (zajeti so gostinski vrtovi, premični objekti, kot so npr. kioski ...), upada. Medtem ko se je leta 2014 v občinski proračun steklo nekaj več kot 20.000 evrov, je bil lani ta znesek več kot prepolovljen: 9.903 evre.

Glede na nespremenjeno število teras na Ptuju to precej preseneča. Temeljna razloga za upad prihodka iz uporabnin za gostinske vrtove naj bi po ugotovitvah občine bila dva. Prvi je sprememba vrednosti faktorjev leta 2014, drugi pa odstranitev premičnih prodajnih objektov v starem mestnem jedru Ptuja. Ta razlaga pa nikakor ne pojasni dejstva, zakaj so se prihodki tako drastično znižali od leta 2014 do 2019, saj sprememb v tem času ni bilo.

Kot se je pokazalo, je srž problema v tem, da se številni gostinci ne držijo Odloka o rabi javnih površin v MO Ptuj in nimajo sklenjenih pogodb z občino. Po domače: terase imajo »na črno«. Očitno nadzor na tem področju peša.

Potrjeno: velika večina jih ne plačuje, le petina se drži pravil

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300