Ormož: V Safilu veliko nezadovoljstvo zaradi plačne uravnilovke
Štajerski Tednik
Tipografija

V ormoškem podjetju Safilo vlada nezadovoljstvo med zaposlenimi, tokrat zaradi plač. Z dvigom minimalne plače se je namreč izkazalo, da med plačami proizvodnih in nekaterih delavcev, ki opravljajo zahtevnejša in odgovornejša dela, praktično ni več razlike.

Da se je zgodila uravnilovka in da je prišlo do porušenja plačnih razmerij, ki je še posebej izrazito v ormoškem podjetju Safilo, je pritrdil sekretar iz štajerskega sindikata SKEI Martin Dular. Število delavcev na minimalni plači je tako še večje. Kot je povedal, je temeljni problem v tem, da so osnove plač enostavno prenizke in bi jih bilo treba dvigniti.

»V Safilu smo preverjali na novo izračunavanje plač in nismo ugotovili kršitev. Je pa res, da je bilo veliko delavk in delavcev na malih osnovah in mora delodajalec doplačati razliko do minimalne plače, ki je 940,58 evra. Doplačila znašajo do 250 evrov. Seveda je sedaj prišlo pri nizkih plačah do porušenja razmerij, ki so v Safilu izrazita, ker so na splošno plače nizke. In nekateri delavci so se z dvigom minimalne plače izenačili s tistimi, tudi v proizvodnji, ki so imeli osnovo malo nad prejšnjo minimalno plačo 886 evrov,« pojasnjuje Dular ter nadaljuje, da zaradi tega vre tudi v ostalih službah, kot sta tehnologija in razvoj.

Na vodstvo naslovili protestno pismo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 05:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300