Stroške plač naj začasno v celoti za vse delavce prevzame država
Štajerski Tednik
Tipografija

V tednu dni, odkar so se začeli uvajati ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, so se v gospodarstvu že pokazale rane. Te bodo iz dneva v dan globlje, širile se bodo kot metastaze po bolnikovem telesu. Na kolena so padli tudi veliki industrialci in izvozniki.

Kratkoročno je na varni strani celotna veriga v prehrambni industriji, od pridelovalcev do trgovcev, a tudi ta bo na koncu, tako kot vsi ostali brez izjem, plačala krizni davek. Večina gospodarskih dejavnosti krizne razmere že čuti ali pa jih bo v roku nekaj tednov. V podjetjih, kjer danes še imajo delo, ni nujno, da ga bodo imeli tudi prihodnji mesec. Delovnih mest, ki so že danes na prepihu, pa tudi tistih, za katera menimo, da so varna, morda čez mesec dni več ne bo. Še bolj boleče bo, ko bomo bolezen premagali in bo treba na pogorišču začeti znova. Zato bi bilo do vseh, delodajalcev in delavcev, najbolj pošteno, da bi država v celoti začasno prevzela stroške dela za vse – delavce v javnem sektorju in gospodarstvu!

Za vzgled bi nam lahko bila Avstrija!

»Od kod bo delodajalec vzel denar za plače, če ne sme delati in nima prihodkov? Zato mora država prevzeti celotno breme stroškov plač za vse, ki jim ni dovoljeno poslovati. Enako velja za samozaposlene, ti morajo ob oprostitvi plačila davkov in prispevkov dobiti tudi neko nadomestilo za čas, ko svoje dejavnosti ne smejo opravljati,« je poudaril direktor Območne obrtne zbornice (OOZ) Ptuj Boris Repič. Dodal je, da v Obrtni zbornici Slovenije (OZS) predlagajo ustanovitev kriznega sklada, iz katerega bi se črpalo sredstva za pomoč vsem skupinam gospodarstvenikov, ki jim je onemogočena dejavnost. »Tovrstne ukrepe nekatere države uspešno sprejemajo, za vzgled bi nam lahko bila sosednja Avstrija. Želimo, da vlada prisluhne obrtnikom in podjetnikom, ki so se v tem času znašli v zares težkem položaju.«

Situacija iz dneva v dan slabša

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300