Zgodbe naših sokrajanov, ki ne morejo domov: Ujeti na drugem koncu sveta
Štajerski Tednik
Tipografija

Natančnega podatka o tem, koliko Slovencev je še v tujini, pa zaradi trenutnih razmer ne morejo domov, pristojni nimajo, okvirna ocena je, da jih je okrog dvesto. Veliko je takšnih, ki so dalj časa v tujini in jim v kratkem potečejo delovne ali turistične vize. Kaj lahko storijo, kako se počutijo in kako naj z Nove Zelandije ali iz Kanade pridejo do Slovenije?

Za številne popotnike je Nova Zelandija pravljična dežela. Gre za otoško državo, ki je sicer precej oddaljena od drugih, a zaradi množičnega turizma obstaja veliko tveganje, da se bo kmalu tudi pri njih stanje, povezano s koronavirusom, poslabšalo. Ta hip sicer ni primerljivo našemu, evropskemu, imajo pa kljub temu tisti, ki so tam obtičali, precej logističnih težav. Na Novi Zelandiji je bilo potrjenih le nekaj primerov virusa, so pa v zadnjih dneh že zaostrili pravila.

»Vsem, ki so prileteli ali pripluli, se je odredila 14-dnevna samoizolacija, enako je storila tudi Avstralija, kjer je okuženih veliko več ljudi, nekaj sto. Največji problem Nove Zelandije je, da popotniki, ki so prihajali v državo, ne spoštujejo ukrepov o samoizolaciji. Nekaj takšnih so celo deportirali iz države. So pa zaradi navedenega morali sprejeti konkretnejše ukrepe in v četrtek, 19. marca, so tujcem popolnoma omejili vstop v državo. V primerjavi s stanjem v Evropi je tukaj vseeno veliko bolj mirno. V trgovini sicer težko najdeš toaletni papir, razkužil in mask praktično ni, vse drugo pa poteka in obratuje normalno. Nova Zelandija se sicer že nekaj časa spopada z velikim padcem turizma, kar je takoj za kmetijstvom najbolj dobičkonosna panoga. Azijskim turistom je vstop v državo onemogočen že več kot mesec dni in to pomeni velik padec prihodka,« pravi Vida Božičko iz Vidma pri Ptuju.

Njej in njenemu fantu Boštjanu Štajnbergerju je tako kot številnim drugim Slovencem po svetu zaradi trenutnih razmer vrnitev domov onemogočena: »Želela sva se vrniti v začetku aprila, a glede na trenutno situacijo to ni mogoče. Karte sva kupila že pred časom, vendar nama je letalska družba sporočila, da je let odpovedan.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300