Ptujski turizem: Večmilijonske izgube, ogroženih najmanj 130 delovnih mest
Štajerski Tednik
Tipografija

Posledice pandemije koronavirusa bodo za Hotel Mitra kot tudi ostale nosilce nastanitvene turistične ponudbe in tudi drugih turističnih dejavnosti na Ptuju in v Sloveniji katastrofalne.

„Za nas v središču starega mestnega jedra Ptuja ta kriza prihaja na pretekli čas, ko smo bili že tako prizadeti z omejeno dostopnostjo zaradi del na ptujski tržnici in pred tem z oteženo dostopnostjo zaradi sanacije ptujskega starega mostu. Obe naložbi na koncu nista dali niti nobene dodatne funkcije niti dodane vrednosti mestu, torej nobene dodatne koristi za našo turistično ponudbo, kvečjemu nasprotno,“ je povedal Peter Vesenjak, direktor Hostinga, d. o. o.

Letos so se veselili prvega leta z normalnimi pogoji delovanja. Tudi odlične rezervacije so kazale na rekordno leto. V dneh od 10. do 12. marca pa so bile odpovedane popolnoma vse rezervacije. Na osnovi potrjenih odpovedi bodo po trenutnih ocenah izgubili najmanj 40 % celotnega prometa na letni ravni. Predvidljivo je, da se turistični promet v Slovenijo, še manj pa na Ptuj, ne bo pričel vračati pred drugo polovico letošnjega leta. Pa še to je pod velikim vprašajem.

Izguba na Ptujskem najmanj osem milijonov evrov

Za celotno destinacijo Ptuj Vesenjak ocenjuje, da smo letos izgubili že najmanj 60.000 nočitev turistov, kar v neposrednih prihodkih turističnih ponudnikov predstavlja izgubo najmanj treh milijonov evrov, skupaj z ostalimi vezanimi prihodki pa najmanj 8 milijonov evrov. To tudi pomeni, da je ogroženih najmanj 50 delovnih mest, neposredno pri turističnih ponudnikih v vseh s turizmom povezanih dejavnostih (gostinstvo, storitve, prevozi, agencije ipd.) pa je po optimistični napovedi ogroženih najmanj 130 delovnih mest na Ptuju. Veljale bodo le, če bomo lahko v drugi polovici leta realizirali enako število nočitev, kot smo jih v letu 2019, sicer bodo številke izgubljenih prihodkov in delovnih mest še veliko večje, lahko tudi 50 % do 100 % večje.

Ponudniki, ki za sabo nimajo močnejšega kapitalskega lastnika, tega kriznega obdobja ne bodo mogli preživeti brez izredne neposredne pomoči lokalne skupnosti in države ter podpore finančnih institucij. Posledice bodo za turizem najbolj dolgoročne, saj se bo zaupanje v turistična potovanja le počasi vračalo v stare tire. Domači turizem bo sicer po tej krizi v porastu in bo vsaj delno nadomestil mednarodni turistični promet.

Domači turizem ne bo mogel nadomestiti izgub mednarodnih trgov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300