Blagoslov preko medijskih kanalov:  Velika noč, kot je še ni bilo
Štajerski Tednik
Tipografija

Izredne razmere zahtevajo izredne ukrepe, ki so posegli tudi v ustaljene običaje in obrede. Tako bo letos blagoslov zelenja na cvetno nedeljo in velikonočnih jedi na veliko soboto potekal preko televizijski ekranov oziroma radijskih valov.

Slovenski škofje so sklenili, da bo letos blagoslov zelenja na cvetno nedeljo potekal brez navzočnosti vernikov v cerkvah. »Župniki bodo obhajali sveto mašo v zaprti župnijski cerkvi, če je mogoče ob 10. uri, ko bo prenos svete maše iz mariborske stolnice,« so zapisali. Ob tem pozivajo vse duhovnike, ki imajo možnost, da izvedejo spletni prenos iz župnijske cerkve, vernikom pa nalagajo, da doma pripravijo zelenje in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki namreč ne smejo blagosloviti zelenja in ga na določenem mestu vernikom pustiti na razpolago, saj s tem tvegajo možnost za širjenje okužb.

Zaradi vseh sprejetih ukrepov odpade tudi blagoslov in delitev ognja, s katerim so navadno verniki zakurili na domačem štedilniku in pripravili velikonočne dobrote. Prav tako v cerkvah ali pri drugih znamenjih ne bo blagoslova velikonočnih jedi.

Birme in obhajila prestavljeni

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 06:44

    Zaradi živali je promet oviran na pomurski avtocesti med Pincami in Lendavo proti Lendavi.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje[…]

radioptuj300