Države z nenavadnimi ukrepi: prepoved vodenja plišastih igrač na sprehod ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Prisotnost koronavirusa beležijo v več kot 200 državah sveta, večina je v boju z virusom sprejela mnoge, tudi zelo drastične ukrepe, ki jih nismo bili vajeni v preteklosti. Nekateri od sprejetih ukrepov so prav zanimivi ...

Malezija: Ženske, bodite prijazne 

Malezijske oblasti so pozvale ženske, naj bodo v času epidemije tudi doma lepo oblečene in naličene ter naj ne »sitnarijo« svojim možem. Navodila so nadgradili tudi s slikovnim gradivom. Na eni izmed podob moški sedi na kavču, ženska pa ima ob tem oblaček z opozorilom, naj se izogiba »sarkastičnim« izjavam, če ji mož ne želi pomagati pri hišnih opravilih. Če morajo ženske kaj pripomniti, opozarja letak, naj to storijo na humoren način ali naj pri tem uporabljajo celo glas, s katerim posnemajo robotsko igračko doraemon iz Japonske, ki je izjemno priljubljena v vsej Aziji. Po Maleziji je završalo, vlada se je sicer pozneje ženskam opravičila in povedala, da so hoteli s tem nasvetom pomagati ženskam pri lajšanju napetosti doma oziroma jim pomagati, da bi se izognile družinskemu nasilju.

Sardinija: Sprehod samo živih ljubljenčkov

Veliko držav dovoljuje sprehajanje psov zgolj v bližnji okolici bivališč. Oblasti na Sardiniji so opazile, da na sprehod hodijo tudi ljudje, ki nimajo hišnih ljubljenčkov. Nekateri so tako na povodec privezali kozo, želvo in plišaste igrače, samo da bi se izognili prepovedi gibanja. Takoj so poostrili ukrep, po novem je dovoljeno sprehajanje le živih ljubljenčkov in to samo psov.

Turkmenistan: Prepovedali besedo koronavirus

Turkmenistan se je odločil za strategijo, v kateri je prepovedana uporaba besede koronavirus. Tistim, ki se v javnosti pogovarjajo o virusu ali nosijo zaščitne maske, grozi zaporna kazen. Oblasti v Turkmenistanu, sosednji državi Irana, kjer se z veliko težavo spopadajo z izbruhom okužb, trdijo, da v nasprotju s svojo sosedo niso opazili niti enega primera okužbe.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300