Ormoško: Gostišča in turistične kmetije v resnih težavah, lastniki obupani
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi dogajanja v zvezi s koronavirusom je na udaru tudi turizem na Ormoškem. Gostišče Taverna, kjer so imeli pred približno letom dni povsem polno zasedene kapacitete, danes sameva. Enako je s Turistično kmetijo Hlebec. Vse pa skrbi, kako dolgo bo trajala ta situacija. Odpovedi rezervacij namreč sežejo celo v julij in avgust.

Gostilne, restavracije, hoteli in turistične kmetije po vsej državi samevajo. Nič drugače ni v vinorodnih Jeruzalemsko-Ormoških goricah, kjer turizem sloni predvsem na vinih, kulinariki in lepotah narave. Mladi gostinec Dino Kruhoberec, ki je pred slabimi tremi leti v najem prevzel gostišče Taverna na Svetinjah, v tem delu leta običajno beleži največ gostov. Telefoni so neprenehoma zvonili, skupine so morale rezervirati mizo tudi leto dni vnaprej. Sedaj pa je situacija popolnoma drugačna. Vrata gostišča so že skoraj mesec dni zaprta, čeprav bi se njihova glavna sezona v tem času morala začeti. Rezervacij pa ne beležijo.

Odpovedi tudi za poletne mesece

Paniko gostov je bilo sicer čutiti že prej. Prve odpovedi in stornacije prihodov in nastanitev gostov so jih namreč doletele pred državno odredbo o zaprtju lokalov, takoj v začetku marca. »Takrat ni bilo praktično nobenega tujega gosta več, ne Hrvatov, Madžarov in Avstrijcev, ki jih je največ. Od marca do danes smo imeli preko Bookinga rezerviranih 57 nočitev, vse je odpovedano. Medtem ko smo lani do sredine marca zabeležili 41 nočitev, smo jih letos komaj 13. Prav tako beležimo odpovedi za prihodnje mesece, rezervacij pa ni,« dodaja.

Kot vse kaže, ne bo nič niti s prvomajskimi prazniki, med katerimi so lani s povsem zapolnjenim gostinskim in nastanitvenem delom gostišča beležili rekorde. Gostje pa so doslej odpovedali že vse rezervacije prenočišč in prihodov celo v juliju in avgustu.

Kruh daje 15 redno zaposlenim

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300