Podravje: Tujih sezonskih delavcev ne bo, bodo pomagali domači?
Štajerski Tednik
Tipografija

V času spomladanskih opravil v kmetijstvu so potrebne dodatne delovne roke; mnogi se tako vsako leto poslužujejo tujih sezonskih delavcev, ki jih trenutno najbolj primanjkuje v hmeljarstvu, a letos se bodo morali, kot kaže, znajti z domačimi.

Zaprtje meja zaradi epidemije koronavirusa že povzroča sive lase savinjskim in koroškim hmeljarjem. Potrebujejo namreč več sto sezonskih delavcev, da bodo hmelj spravili na vodila, sicer bo ta ostal na tleh. Računali so predvsem na delavce iz Romunije in Hrvaške, s katerimi so že sodelovali, težavo pa v danih razmerah predstavlja prehod z Madžarske in Hrvaške v Slovenijo. »Edina možnost, da pridejo k nam pravočasno, je, da bi država organizirala skupinski prevoz z avtobusom, ki bi prečkal meje brez vmesnih postankov, torej brez tveganja za okužbo,« je pred dnevi predlagal Branko Ravnik, direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

Gospa ministrica, a vas vsaj malo ni sram?

Potem ko je kmetijska ministrica pozvala slovenske državljane, da se v čim večjem številu pridružijo kmetom pri nujnih delih v kmetijstvu, saj »moramo sedaj združiti moči, da bi ohranili proizvodnjo slovenske hrane«, glede plačila pa dodala, da »država, razen v izjemnih okoliščinah, v cenovna razmerja ne sme posegati«, se je z javnim pismom ostro odzval vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić in Pivčevo vprašal, ali je ni ob takem apokaliptičnem apelu vsaj malo sram. Da je ministrici gotovo znano, je med drugim zapisal, da je minimalna urna postavka za tako delo za lani znašala 4,95 evra na uro in ni omogočala minimalne plače, tako pa naj bi bilo tudi letos. Obenem jo je spomnil, da se višino najnižje bruto urne postavke določi enkrat letno, kar je v pristojnosti vodstva kmetijskega ministrstva, torej izključno v njeni pristojnosti.

Med Lukićevimi očitki Pivčevi je tudi začasno in občasno delo v kmetijstvu, ki naj bi ga iztrgala iz okvira delovne zakonodaje, poleg tega pa zanj postavlja tarife, ki so pod minimalno plačo, se dogovarja za konvoje poceni sezonskih delavcev iz Romunije in BiH ter slednjič poziva na pomoč državljane, ki nimajo neposrednih pravic iz delovnega razmerja. Namesto tega bi bilo veliko bolje, če bi »zavihala rokave« in vsem sezonskim delavcem v kmetijstvu zagotovila ustrezno plačilo in neposredno delovnopravno varstvo. »Berem, da je bila plača ministra v prejšnji vladi 4817, v tej vladi pa je 5211 evrov. Torej se da poskrbeti za dvig plačila, kajne?«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300