Spodnje Podravje: Kako bo z letošnjimi prvimi sv. obhajili in sv. birmami
Štajerski Tednik
Tipografija

Epidemija, ki je bila razglašena zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa, je temeljito posegla tudi v delovanje verskih organizacij. Počasi in postopoma so se cerkvena vrata v maju sicer ponovno začela odpirati. A kljub temu za izvajanje verskih obredov in ceremonialov obstaja še vrsta omejitev. Med drugim se zastavlja vprašanje, kako bo z letošnjimi prvimi sv. obhajili in sv. birmami. Medtem ko so termini za birme prestavljeni najmanj na jesenski čas, pa se bodo obredi prvih svetih obhajil v manjših župnijah, kjer je manj otrok, ponekod opravili.

Pater Milan Kos iz župnije sv. Petra in Pavla na Ptuju je povedal, da so sv. birme v skladu z navodili Slovenske škofovske konference prestavili na jesenski čas. »Škofje nas bodo obvestili o možnostih in potem se bomo v dogovoru z njimi dogovorili za birmo na Ptuju. Naša župnija sv. Petra in Pavla ima letos 28 birmancev. Ptujske župnije smo imele predviden datum birme 18. aprila. Upoštevamo tudi navodilo glede prvega obhajila, in sicer ga bomo imeli prav tako v jesenskem času. Kdaj, še ne vemo. Veroučence še moramo pripraviti, ker smo priprave prekinili in verjetno pred počitnicami ne bo več možnosti za njih. Letos imamo 34 prvoobhajancev, obhajilo bi imeli 24. maja. Verouka v tem šolskem letu verjetno res več ne bo, razen če bi šole ponovno začele s poukom na takšen način, da bi imeli možnost za veroučne ure po ustaljenem urniku,« je pojasnil pater Milan Kos.

V župniji sv. Marjete v Gorišnici bi otroci zakramenta prvega sv. obhajila in sv. birme prejeli v tem mesecu. Birmo so načrtovali za 3. in prvo sveto obhajilo za 17. maj, prvoobhajancev je v tej generaciji 38, birmancev 63. »Vprašanje datuma in časa prvega sv. obhajila in sv. birme bo odvisno od koronavirusa. Predvideva se za jesenski čas. Za priprave na oba zakramenta se bo treba z učenci verouka še dodatno srečati,« je povedal župnik Ivan Holobar.

Pri sv. Marku v Markovcih bi 24. maja zakrament prvega sv. obhajila prejelo 32 prvoobhajancev. Slovesnost je zaradi epidemije prestavljena, novega datuma še niso določili. Birme v letošnjem letu niso načrtovali, končali so tudi z veroukom, je povedal župnik Janez Maučec.

Cirkulane–Zavrč: prvo obhajilo najverjetneje pred poletjem

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 06:44

    Zaradi živali je promet oviran na pomurski avtocesti med Pincami in Lendavo proti Lendavi.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje[…]

radioptuj300