Ptuj: Odstopiti od (drage) kandidature za EPK: da ali ne?
Štajerski Tednik
Tipografija

Čeprav je bil splošni politični diskurz ptujskih mestnih svetnikov v javnosti doslej v glavnem naklonjen kandidaturi Ptuja za Evropsko prestolnice kulture 2025, je koronakriza tudi to ponovno postavila pod vprašaj. Številni neuradno zelo glasno izražajo pomisleke o nadaljevanju kandidature, a so javno veliko bolj previdni. Ta točka bo na dnevnem redu naslednje seje, kjer pa se bodo do tega morali opredeliti. Nekaj svetnikov smo zaprosili za mnenja o tem, ali naj občina vztraja pri tem projektu ali ne.

Marca 2019 je ptujska občina sprejela sklep, da se poda v kandidaturo za EPK 2025. Po dobrem letu pa se ponovno odpira debata o smiselnosti in nadaljevanju kandidature, tudi glede na novonastale krizne razmere v državi. Za mnenje smo zaprosili tudi nekaj svetnikov, nekateri so odgovorili, drugi ne. Jasno je, da gre za vroče, tudi politično vprašanje.

A čeprav del svetnikov javno ni želel predstaviti svojega mnenja, ga bodo morali z glasovanjem. Ta točka je namreč na dnevnem redu naslednje seje. Posamezniki so sicer že napovedali, da razmišljajo o tem, da bi se glasovanja vzdržali. Čeprav je to njihova legitimna pravica, pa se pojavlja vprašanje, čemu potem sedijo v mestnem svetu, ko pa ne zmorejo sprejeti osnovne odločitve: ali se s predlogom (kakršen koli že je) strinjajo ali ne.

Tudi ob vztrajanju pri kandidaturi bo program okrnjen

Predlog, ki je pripravljen za naslednjo sejo, od svetnikov zahteva, da se do tega opredelijo, zgovorna pa je obrazložitev, v kateri med drugim piše, da MO Ptuj, ki že več let posluje na robu svojih finančnih zmogljivosti, glede na zaostrene okoliščine in pričakovane učinke tega projekta ne bi zmogla izpeljati v predvidenih okvirih. V predlogu sklepa je še navedeno, da bo kandidatura, če jo bodo nadaljevali, prilagojena razmeram: vsebinsko in finančno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 06:44

    Zaradi živali je promet oviran na pomurski avtocesti med Pincami in Lendavo proti Lendavi.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje[…]

radioptuj300