Prvi teden v šolah: Starši bolj prestrašeni od otrok
Štajerski Tednik
Tipografija

»Nič ni, kot je bilo,« je vtis prvih dni pouka po dvomesečnem zaprtju šolskih vrat strnila ravnateljica OŠ Ljudski vrt Tatjana Vaupotič Zemljič. Trakovi, ki označujejo 1,5 metra razdalje, razkužila na vhodih, malice v razredih oz. množica pravil in omejitev na eni strani, na drugi pa veselje otrok, ki so ponovno v družbi sovrstnikov.

V največjo ptujsko osnovno šolo OŠ Ljudski vrt in podružnico OŠ Grajena se je z 18. majem vrnilo kar 290 učencev prve triade. »Na matični OŠ je doma iz opravičljivih razlogov ostal en učenec, na podružnični OŠ dva,« je dodala ravnateljica. In kako izgleda šolski vsakdan otrok po epidemiji? Starši v šolsko poslopje ne vstopajo, otroke pospremijo do vrat, kjer jih sprejmejo zaposleni v šoli in jim razkužijo roke. Nato se malčki sezujejo, pred učilnico odložijo čevlje, si nadenejo copate ter se odpravijo na svoje označeno mesto. Klopi so razmejene, učence vsa gradiva čakajo v učilnicah, saj torb ne nosijo domov. Mask učitelji ob primerni razdalji v razredu ne nosijo, so pa ob učiteljski in varstveni vlogi prevzeli še nalogo razdeljevalcev malice, saj otroci malicajo v učilnicah.

Drugi prvi šolski dan v tem letu so nestrpno pričakovali tudi v OŠ Mladika. »Boljše se je izteklo, kot sem pričakoval. Se mi zdi, da je bilo nas starejše te oblike poteka pouka, ki spominja na vojaško šolo, bolj strah kot otroke. Ampak naši učenci vse te omejitve dobro prenašajo, se dobro počutijo. Bolj zaskrbljeni so starši, ki preverjajo, ali je z njihovimi otroki vse dobro,« je dejal ravnatelj Bogomir Širovnik.

Vznemirjeni v pričakovanju prvih dni pouka po epidemiji so bili tudi učitelji in učenci OŠ Olge Meglič. »Tako kot učenci smo tudi mi preživeli ta skupni dan lepo. Učenci so bili na začetku nekoliko zadržani, vendar so se sčasoma sprostili. To je normalno, saj je šolska situacija popolnoma drugačna od običajne: učenci so razdeljeni v manjše skupine, malica je potekala v razredu, učenec je sam sedel pri mizi idr. Smo pa veseli, da smo spet skupaj, še bolje bi bilo, če bi bili lahko vsi v šoli od 1. do 9. razreda,« je povedala ravnateljica Helena Ocvirk.

Na trnih zaradi ponovnega snidenja pod novimi pogoji so bili tudi v OŠ Breg, je priznal ravnatelj Milan Fakin. A po seznanitvi z novo organizacijo pouka je šolsko delo steklo in kar je najpomembnejše: »Otroci so vse ukrepe sprejeli zelo pozitivno.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300