Ptuj: Za porabljen kubični meter vode Komunala zaračuna 18 evrov!
Štajerski Tednik
Tipografija

Na vrata našega uredništva je potrkala bralka, ki meni, da je voda na Ptuju nenormalno draga. Živi v enem od stanovanjskih blokov na Ptuju, z vodo zelo varčuje, kljub temu je znesek na njeni položnici, ki jo prejme od Komunalnega podjetja Ptuj, običajno od 20 do 25 evrov. Prepričana je, da je s porabo vode nesmiselno varčevati, saj s tem kot uporabnica skoraj nič ne privarčuje.

V enem od minulih mesecev je za porabo 5 m3 vode plačala 26 evrov. Ko je prejela položnico za porabljen m3 vode (šlo je za poračun), jo je tako ujezilo, da se je odločila za javno objavo. Znesek na njeni položnici je bil 18,39 evra – za porabo enega samega m3 vode. »Pa naj mi še samo nekdo reče, naj varčujem z vodo. Ne mi govoriti, da m3 vode stane 80 ali 90 centov! Z vsemi omrežnimi skupaj je to 18 evrov! Sedaj imam črno na belem, takšen je izračun na položnici,« je svoje nezadovoljstvo delila bralka, ki se ji zdi neumno in nesmiselno, da bi še varčevala pri vodi. »Če za porabljen kubični meter plačam 18 evrov, za pet 25 evrov …«

Voda sama po sebi res ni (pre)draga

Dejstvo je, da nezadovoljna bralka res ni porabila veliko vode in je kljub temu plačala visok znesek. Razlog za to so fiksni stroški omrežnin, ki bi jih plačevala v vsakem primeru, četudi ne bi porabila nič vode. Kakor hitro je priključek aktiven, ima koncesionar pravico pošiljati račun – pa če je poraba vode ali je ni.

Gremo po vrsti in pojasnimo postavke, ki so na položnici. Vse vrednosti smo prikazali z DDV, saj uporabnik plača cene z davkom. Najprej za vodo. Poraba m3 vode (vodarina) stane 87 centov. Če bi porabila večjo količino vode, bi glede na porabo plačala sorazmerno več. Vodarina se obračunava glede na porabo po m3 vode in je variabilni strošek. Omrežnina za vodovodni priključek 20 DN, kot je običajen za gospodinjstva, znaša 5,89 evra. Omrežnina za vodo je fiksni znesek na položnici. Če bi bila uporabnica priključena samo na vodovod (brez kanalizacije), bi za porabo m3 vode plačala le 6,76 evra.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300