Vinarji in vinogradniki obupujejo: kleti prepolne vina, prodaja stoji
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi izbruha covida-19 in popolnega zamrtja javnega življenja so tako rekoč strmoglavili gostinstvo, turizem, organizacija prireditev in sejemsko-promocijska dejavnost, posledice pa seveda čutijo tudi vinogradniki in vinarji, odvisni od teh panog. Številne kleti so tako še vedno polne vina, saj se je prodaja praktično ustavila, zaradi viškov vina pa je seveda na mestu bojazen, da ga bodo prisiljeni prodajati pod ceno. Zato so vinarji že v začetku krize državo pozvali k sprejetju nujnih ukrepov pomoči. Predsednik Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije Aleks Simčič je glede na situacijo celo napovedal hujše posledice kot v času gospodarske krize, ki je izbruhnila leta 2008.

»Velike težave lahko pričakujemo vsaj do jeseni, za stabilizacijo pa bodo trgi potrebovali leto in več, zato so določeni ukrepi države nujni, kajti moramo obdržati likvidnost pa tudi ustrezno skladiščiti presežke lanskega letnika, ki bo najbrž v kleteh počakal do nove trgatve,« ocenjuje. Simčič. Da izpada dohodka ne bo mogoče sanirati v letu dni, saj bo marsikdo v gostinstvu izgubil službo, se strinja tudi Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije.

Veliko vinarjev ni prodalo niti enega litra vina

Po podatkih, ki so jih na kmetijskem ministrstvu prejeli od vinarjev, imajo velike kleti doslej od 30- do 40-odstotni upad prodaje, tistim vinarjem, ki so odvisni predvsem od prodaje gostinstvu, pa se je prodaja povsem ustavila. »Precejšen upad je zaznati tudi pri izvozu vina. Kmetije, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vina, so s 16. marcem praktično čez noč izgubile dohodek od prodaje vina v gostinstvu in turizmu, ki vrednostno predstavlja 50 % prodaje, hkrati pa se je občutno zmanjšala tudi prodaja vina končnim potrošnikom.

Zato je vlada konec aprila sprejela odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi epidemije covid-19. Finančno nadomestilo se dodeli v obliki pavšalnega nadomestila na hektar vinogradov. Za ta namen je predvidenih 5,07 milijona evrov. Rok za oddajo vlog se je iztekel 15. maja, izplačilo pa je predvideno v prvi polovici junija. V postopku so še tudi nekateri drugi ukrepi, kot je npr. krizna destilacija vina.

Pričakovati je precejšnje težave z jesenskim odkupom grozdja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300