Podravje: Nova vlada, stare težave s protitočno obrambo
Štajerski Tednik
Tipografija

V Letalskem centru Maribor v tem trenutku poletov za obrambo pred točo še ne morejo izvajati. Nevarnost toče je velika, saj naša država sodi med najbolj nevihtna območja v Evropi.

Letalsko obrambo pred točo, ki sicer že leta odpira različne debate, predvsem kar se tiče njene učinkovitosti, že več kot tri desetletja na širšem območju Podravja (od predlani tudi Prekmurje) izvaja Letalski center Maribor. Opremljen je s samo enim letalom, s katerim pokrivajo okoli 3.500 kvadratnih kilometrov površin.

Kralj redkobeseden

Toda v tem trenutku je vse prepuščeno na (ne)milost toči, kajti pogodba z edinim izvajalcem protitočne obrambe v državi še ni podpisana. »Pogodba še ni sklenjena, smo v fazi pogajanja,« je bil presenetljivo redkobeseden vodja zračne obrambe proti toči iz letalskega centra Darko Kralj, ki je še dejal, da več informacij v zvezi s tem ne sme podati ter nas napotil na pristojno ministrstvo.

Načrtovana enaka višina sredstev kot v preteklih letih

S kmetijskega ministrstva so sporočili, da se je z lanskim letom izteklo obdobje veljavnosti sklepa, na podlagi katerega je bilo mogoče izvajati ta ukrep v zadnjih dveh letih. Zato so pripravili gradivo za izvajanje letalske obrambe pred točo na območju severovzhodne Slovenije za letos in prihodnje leto, s katerim se je vlada seznanila sredi maja. »Vlada podpira izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije tudi v letih 2020 in 2021,« so zatrdili in dodali, da zanjo načrtujejo sredstva v enaki višini, kot so bila zagotovljena v preteklih dveh letih. Ministrstvo sicer prispeva približno tretjino oz. do 35 % denarja, še približno dvakrat toliko denarja pa zagotovijo občine, ki se vključijo v izvajanje letalske obrambe pred točo.

Trenutno v teku postopek izbire izvajalca, čeprav je samo en ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300