Zbogom, splošna matura?!
Štajerski Tednik
Tipografija

Podatki, predstavljeni v letnem poročilu o splošni maturi 2018, so po mnenju Državne komisije za splošno maturo zaskrbljujoči. Število splošnih maturantov se je v zadnjih 12 letih skoraj prepolovilo, medtem ko število tistih, ki opravljajo poklicno maturo, narašča. Zato se postavlja vprašanje: iščejo morda mladi bližnjico, lažjo pot do cilja s tem, ko namesto vpisa v gimnazije raje opravljajo poklicno maturo in dodatni izpit? Stališča ravnateljev gimnazij in strokovnih šol so povsem različna.

Objavi letnega poročila – splošna matura 2018 – je sledil oster odziv Državne komisije za splošno maturo. Prepričani so, da so podatki iz poročila dovolj velik razlog, da je treba tiste, ki soodločajo o zasnovi in vlogi mature (predvsem ministrstvo za šolstvo in univerze) pozvati k ukrepanju. Svoj poziv so v dopisu, ki so ga posredovali pristojnim, podkrepili s številnimi statističnimi podatki.

Šeruga: „Mora biti ločnica med dvema različnima maturama!“

Harbova: „V resnici je to boj za dijake!“

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 26.03.2019 12:33

    Zastoji nastajajo na štajerski avtocesti:- med Celjem vzhod in Celjem zahod proti Ljubljani 1,5 km;- pred priključkom Domžale proti Ljubljani,[…]

 

 

radioptuj300