Na Dunaju vrtci zastonj, na Hrvaškem mnogo cenejši
Štajerski Tednik
Tipografija

Sedanja vlada je napovedala uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka. Ta določba naj bi se začela uporabljati septembra 2021. V Skupnosti občin Slovenije so do tega ukrepa zadržani in opozarjajo, da gre za ad hoc odločitev, ki ni bila usklajena z občinami in ki je zamajala sistem predšolske vzgoje.

Občine že sedaj sofinancirajo najmanj 23 odstotkov cene vrtca, pri čemer je višina subvencije odvisna od prihodkov staršev. Starši, ki imajo v vrtcu dva otroka ali več, za drugega otroka plačajo 30 % plačila, za vsakega nadaljnjega otroka pa so oproščeni plačila vrtca. In medtem ko za prvega otroka razlika med plačilom staršev in polno ceno bremeni občinski proračun, za drugega otroka 70 % cene krije država, kar na mesečni ravni predstavlja 1,2 milijona evrov. »Vzpostavitev 100 % financiranja deleža plačil staršev zahteva dodatno zagotovitev 400.000 evrov mesečno, kar predstavlja ocenjeno vrednost na letni ravni v višini 4,8 milijona evrov,« so izračunali na vladi. Spomnimo, da je bil vrtec za drugega vključenega otroka brezplačen tudi med letoma 2008 in 2012, nato pa je bil ta ukrep zaradi varčevanja čez noč ukinjen.

Povprečna cena programa javnega vrtca za prvo starostno obdobje v Sloveniji znaša 454,7 evra, za drugo 341,59 evra. Ob tem velja dodati, da (redki) starši plačajo največ 77 % cene, torej 349 evrov oziroma 262 evrov. Kakšne so cene pri sosedih? V Avstriji se cene razlikujejo glede na zvezno deželo. Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem je cena vrtca odvisna, tako kot pri nas, od prihodkov staršev. V obeh zveznih državah starši plačujejo približno 180 evrov mesečno za celodnevno varstvo za svojega otroka. Vrtec pa je brezplačen na Dunaju, saj mesto podpira prispevek staršev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300