Ptuj bo od kandidature za EPK 2025 zelo verjetno odstopil
Štajerski Tednik
Tipografija

Več kot 150.000 evrov je ptujska občina doslej namenila za pripravo kandidature za Evropsko prestolnico kulture Ptuj 2025. Glavnino tega denarja je prejela štiričlanska ekspertna skupina, ki je pripravljala prijavno knjigo. Njeni člani pa zdaj, bojda zaradi spremenjenih razmer, povezanih z epidemijo in finančnimi projekcijami občine, predlagajo odstop od kandidature.

Kljub špekulacijam, da bi ptujski mestni svet na majski seji lahko potrdil predlog za odstop od kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025, se to ni zgodilo. Še več: tudi tisti, ki so neuradno glasno izražali pomisleke o smiselnosti nadaljevanja, so se na seji spravljivo posuli s pepelom, češ kako pomemben projekt bo to za mesto. Sočasno so sicer pripravljavcem dali jasen signal, da bo vsota denarja, ki jo bo občina zagotovila tako za pripravo kandidature kot za izvedbo, bistveno manjša od pričakovanj. Ocenili so, da je prijavna knjiga predstavljala smiseln, a nadrealističen spisek želja. Kljub pomislekom so s predlogom odbora za splošne zadeve, ki je predlagal odstop od kandidature, soglašali le trije od 29 svetnikov: Milan Klemenc, Sergeja Puppis Freebairn in Andrej Vindiš.

Velik del politike je modro molčal, ker si ni želel konfrontacije oziroma nove bojne linije s kulturniki. Zato so odstop od kandidature izpeljali bolj elegantno: omejili so sredstva in posledično dosegli enak učinek. Da bi ekspertna skupina bila pripravljena sprejeti finančno bolj vzdržljiv kompromis, je bilo namreč malo verjetno.

Ekspertna skupina: če ne bo 56 milijonov, tudi EPK na Ptuju ne bo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300