Slovenija s skoraj milijardo evrov manj iz evropskega paketa pomoči
Štajerski Tednik
Tipografija

Po maratonskih pogajanjih za sprejetje sedemletnega proračuna EU, katerega dodatek je tudi sklad za okrevanje po covidu-19, so se politiki nasmihali v kamere in vsi v en glas hvalili zgodovinski dosežek združenih evropskih držav. Zadovoljen je bil tudi naš premier, saj naj bi Slovenija iztržila veliko, zaradi pogajalske vztrajnosti celo več od ostalih članic. Vendar številke kažejo drugače.

Slovenija si lahko v prihodnjih sedmih letih iz celotnega svežnja obeta 10,5 milijarde evrov, od tega 6,6 milijarde nepovratnih sredstev. Poleg tega naj bi v okviru svoje nacionalne ovojnice prejela 2,9 milijarde evrov na področju kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov sredstev v okviru skupne kmetijske politike. Janez Janša je bil ob tem ponosen še na podatek, da je Slovenija v končnici pogajanj uspela iztržiti dodatnih 350 milijonov evrov za razvitejšo od svojih dveh kohezijskih regij, zahodno Slovenijo, ki se je zaradi svoje razvitosti soočala z občutnim padcem kohezijskih sredstev.

Tisti, ki jih je še skrbel slovenski politični odmik od zahoda k višegrajskim državam, so tako poslušali pripombe v slogu: 'Vidiš, dokler smo se držali zahodnoevropskih držav, smo dobili manj, z višegrajskimi prijatelji pa smo pokasirali več.' Pa smo res?

Kjer se prepirata dva …

Dejstvo je, da so sredozemske in vzhodnoevropske države izgubile precej denarja iz pomoči po covidu-19, kajti iz tega naslova bosta več denarja od predvidenega dobili samo Francija in Nemčija.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300