Visoko izobraženi kadri lažje dobijo službo v velikih središčih
Štajerski Tednik
Tipografija

Izobrazba je neposredno močno povezana z možnostjo zaposlitve, predvsem takrat, ko govorimo o prvi zaposlitvi. Mnogokrat se je že izkazalo, da kljub vsem naporom na študijski poti diploma, magisterij ali celo doktorat niso prinesli pričakovanih možnosti za zaposlitev na trgu dela. Mnogi mladi visoko izobraženi tako razmišljajo o selitvi v večja središča. Vprašanje pa je, ali razmišljajo v pravi smeri.

Dejstvo, ki ga prinaša podroben pregled statističnih podatkov o izobrazbi zaposlenih, nedvoumno nakazuje, da glede na izobrazbo zaposlitev na vseh območjih Slovenije ni enako perspektivna. Na območju celotne Slovenije je bilo po podatkih Statističnega urada RS v preteklem letu zaposlenih 901.537 oseb. Največ delovnih mest, dobrih 505.000, so zasedali delavci z dokončano srednješolsko izobrazbo, in sicer kar v 56 %, 35 % vseh zaposlenih pa predstavlja visoko izobražen kader. Na državni ravni pa je bilo med zaposlenimi najmanj zaposlenih delavcev, ki so kvečjemu dokončali osnovno šolo. Njihov delež med zaposlenimi namreč znaša zgolj 9 %.

Ob pretresu podatkov o izobrazbi zaposlenih pa se pojavlja zanimiv fenomen. V slovenski prestolnici je delo našlo kar 234.606 delavcev. Od tega je 121.011 visoko izobraženih, kar pomeni 52-odstotni delež med vsemi zaposlenimi na območju Ljubljane. Če podatek pogledamo iz drugega stališča, je v Sloveniji zaposlenih 316.690 oseb z dokončano visoko izobrazbo, od tega pa jih ima več kot 112.000 zaposlitev v Ljubljani. To pomeni več kot 35 % prebivalcev z dokončanim študijem, ki je našlo službo, je zaposlenih v Ljubljani.

Na periferiji se zaposluje manj izobražene kadre

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300