Vid in Vanja lahko že jutri ostaneta brez strehe nad glavo
Štajerski Tednik
Tipografija

Zgodba Vida Knehtla in njegove mame Vanje Ropič je zgodba o neizprosnem življenju, ki kljub optimizmu prednju postavlja vedno nove ovire. 16-letni Vid, o katerem smo že poročali, ima močno poškodovane možgane. Pred letom dni je bil na zelo zahtevni operaciji, ki mu je omogočila, da kljub napovedi, da nikoli ne bo stal na lastnih nogah, danes s pomočjo opore vendarle naredi nekaj korakov. Vse, kar ima, Vidova mama vlaga v to, da bi bilo njegovo stanje vsaj malo boljše. In na tej poti ji je ob plačilu vseh terapij in drugega, kar Vid potrebuje, zmanjkalo denarja za poplačilo kreditov. Njuna hiša je bila prodana na dražbi, zato jima grozi, da bosta ostala brez strehe nad glavo. Vse dobre ljudi prosita za pomoč.

46-letna Vanja je pred 16 leti rodila Vida, ki je otrok s posebnimi potrebami. Živita v majhni hiški na obrobju Ptuja. Ker kredita nista bila sposobna plačevati, je bila hiša, v kateri živita, prodana na drugi dražbi. Kupila jo je banka upnica. Ta jima zdaj ponuja odkup po ceni, po kateri so jo kupili na dražbi: 36.700 evrov. A čeprav ne gre za zelo visok znesek, je zanjunedosegljiv. Zato sta se odločila stopiti pred javnost in zaprositi za pomoč vse tiste, ki bi jima lahko pomagali ohraniti streho nad glavo.

Vanja se je zaradi Vida odpovedala marsičemu

»Pred 17 leti, ko sem bila noseča, sva hišo s hipotekarnim kreditom kupila z bivšim možem ter jo delno obnovila, še vedno pa ni povsem prilagojena invalidu, sploh kopalnica. Junija 2004 se je rodil Vid, ki je pri porodu utrpel poškodbo možganov, diagnosticirano ima cerebralno paralizo in težko epilepsijo. Vid je popolnoma odvisen od tuje pomoči, saj je v plenicah, ne hodi in ne govori. Potrebuje 24-urno nego in skrb. Zaradi tega sem pustila službo, pred tem sem delala kot učiteljica na osnovni šoli. Res rada sem imela svoj poklic, vendar se mi je zdelo, da me moj otrok potrebuje bolj,« pravi Ropičeva, ki ima minimalne dohodke: nadomestilo za izgubljen dohodek od CSD Spodnje Podravje v višini 560 evrov mesečno, kar je pravzaprav njeno plačilo za 24-urno skrb za sina. Vid prejema še 200 evrov dodatka za nego.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300