Pivo je lahko tudi umetnost, ne le pijača, ki prija na vroč poletni dan
Štajerski Tednik
Tipografija

V začetku avgusta so svoj dan obeležili tudi pivoljubci in pivoljubke. Namen tega dneva je dati priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Namreč pivo ni samo pijača, ki prija na vroč poletni dan, temveč je umetnost, je doživetje, sta prepričana avtorja knjige o pivu Andrej Colarič in Davor Mišmaš.

Avtorja knjige o pivu si tudi želita, da bi bilo pivo v naši deželi postavljeno ob bok vinu, saj da tja tudi spada. Pri tem opozarjata: »Trg je v zadnjem času preplavljen s pivom iz ogromnih pivovarn, njihova edina misija je, kako napolniti denarnice. Na trgu pa so še manjši pivovarji, ki v eliksirju pustijo dušo in srce. Pivo je umetnost. Moderni pivovar ima vse niti v svojih rokah, namreč pivo je lahko svetlo, temno, s kremno peno, skorajda brez pene, lahkotno, lahko ima do 15 % alkohola. Pivo je umetnost.« In orodje umetnika pivovarja je slad, od katerega je odvisna barva (svetli sladi poskrbijo za slamnato barvo piva, medtem ko zelo praženi pivo močno potemnijo), hmelj, ki določa aromo, filtracija, od katere je odvisna motnost piva, žita ... Seveda pa je treba umetnino tudi pravilno pokusiti. »Piva nikoli ne podcenjujte, kajti v dobrem pivu je kompleksnost okusov lahko neverjetna. Temperatura, pri kateri pivo postrežemo, je eden najpomembnejših dejavnikov, na katerega lahko vplivamo.

Temperatura vpliva na aromo, okus, karbonizacijo, bistrost, teksturo … Če boste pivo postregli premrzlo, njegove arome ne bodo prišle do izraza, temveč se bodo skrivale v pivu, dokler se vsaj malce ne otopli. Optimalna temperatura piva je močno odvisna od stila piva, vendar pa se načeloma streže v razponu od 3 do 14 °C. Pravilno natočeno pa bo poskrbelo za optimalno zaznavanje določenega piva.«

Število pivovarn ponovno raste

Pivo z okusom mete in smrekovih vršičkov

Trgovci zaznali priložnost

Slovenija po porabi alkohola na petem mestu

Količina porabljenega piva (tudi brezalkoholnega) na člana gospodinjstva

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300