Sp. Podravje: V bolnišnici 20 umrlih s covidom, povprečna starost 85 let
Štajerski Tednik
Tipografija

Sodelovanje slovenskih bolnišnic, tudi ptujske, se je v kriznem času epidemije izkazalo kot odlično. Na covid oddelku SB Ptuj zdravijo paciente iz vse države. Njihove posteljne kapacitete so polne. V enem mesecu so obravnavali 150 covid bolnikov. Kljub temu da kadrovsko in prostorsko nimajo veliko manevrskega prostora, se na novo realnost vodstvo in zaposleni prilagajajo zelo hitro.

Na covid oddelku ptujske bolnišnice so do začetka tega tedna obravnavali 150 bolnikov, 90 obravnav je zaključenih. Zabeležili so 20 smrtnih primerov, povprečna starost umrlih pa je 85 let. V večini smrtnih primerov so bolniki imeli pridružena obolenja. Najmlajši pacient je bil star 65 let, a je bil zaradi poškodbe glave v vegetativnem stanju.

Zaradi preobremenjenosti osebja, ki dela na covid oddelku, se od naslednjega tedna naprej v dežurstvo vključujejo še ginekologi in kirurgi. Zelo pomembno vlogo opravljajo anesteziologi, ki delajo v intenzivi, vpoklicali so tudi specializante anesteziologije. V delo se vključujejo še zaposleni v ZD Ptuj in Ormož, zasebniki, Psihiatrična bolnišnica Ormož … Trenutno je zaradi okužb ali karantene med zaposlenimi odstotnih 14 medicinskih sester in ena zdravnica.

Kot je na novinarski konferenci dejal koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, slovensko zdravstvo situacijo s koronavirusom kljub porastu okužb za zdaj uspešno obvladuje. Reorganizacija dela zdravstvenih ustanov je namreč vzpostavila boljši sistem obveščanja o prostih kapacitetah in sodelovanju vseh deležnikov, kar omogoča tudi hitrejši sprejem bolnikov v bolnišnice. Kot primer je Carotta navedel bolnišnico Murska Sobota, kjer so v preteklih dneh zapolnili vse kapacitete, zato je bila nujna premestitev pacientov v mariborski UKC in Splošno bolnišnico Ptuj. Zdravniki med seboj redno komunicirajo in za vsakega pacienta individualno iščejo najboljšo opcijo za namestitev v bolnišnici. Zelo pomemben segment je tudi dispečerski center. Ko je dosežena zgornja meja zmogljivosti ene bolnišnice, se začne nameščanje pacientov tudi v druge regije. Tak primer je premestitev pacientov iz Pomurja, pa tudi drugih regij v Podravje. Dnevno je povprečno 1.200 hospitalizacij covid bolnikov, a Carotta ugotavlja, da je še nekaj rezerv: »Trmasti in iznajdljivi Slovenci premikamo meje!«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300