Ptuj: V občinskih stanovanjih živijo tudi tisti, ki jim ne pripadajo
Štajerski Tednik
Tipografija

Vsaki dve leti ptujska občina objavi razpis za oddajo občinskih stanovanj. Preverjanje vlog je pravkar v teku in tudi tokrat ugotavljajo, da je interes izjemno velik. Ključni segment pri tem je cena, ki je precej nižja od trenutnih tržnih cen. Vlog je vedno več, obenem pa tudi primerov, ko posamezniki iz drugih občin na Ptuju prijavijo stalno bivanje le zaradi pridobitve občinskega stanovanja.

Redno pa se srečujejo tudi z nedovoljenimi oblikami podnajemov – prav teh stanovanj, ki naj bi bila namenjena reševanju bivanjskih stisk družin.

Mestna občina Ptuj ima v lasti 600 stanovanj. Nekaj svojih nepremičnin so sicer v zadnjih letih prodali, a se fond stanovanj za oddajo zaradi tega ni zmanjšal. Stanovanja, ki so jih prodajali na dražbah, so namreč bila prazna in potrebna obnove, za katero pa sredstev v občinskem proračunu ni bilo.

Interes za neprofitna stanovanja na Ptuju je izjemno velik. Razpis se objavi vsaki dve leti. Letos na občini predvidevajo, da bodo na prednostno listo upravičencev uvrstili okrog 130 upravičencev.

Ptuj rešuje tudi probleme drugih občin

Ker okoliške občine neprofitnih stanovanj večinoma nimajo več – nekatere so jih sicer imele, a so jih prodale – postaja tudi to eden izmed problemov Ptuja. »Veliko prebivalcev se preseli v tržna stanovanja na Ptuj, s čimer si pridobijo stalno bivališče v naši občini in se lahko nato uvrščajo na prednostno listo. To pomeni, da ima Mestna občina Ptuj vedno več prijavljenih in upravičencev, za katere je primorana reševati stanovanjska vprašanja,« pravijo na ptujski občini.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300