Sv. Tomaž: Prvi v državi z ATM bankomatom za občane
Štajerski Tednik
Tipografija

V začetku jeseni so občani Svetega Tomaža izgubili edini bankomat, ki ga je lastnica, NKBM, umaknila s pojasnilom, da ni rentabilen. Po gotovino so tako morali v 10 kilometrov oddaljen bankomat v drugi občini, kar pa je bilo z omejevalnimi ukrepi zaradi pandemije prepovedano. V petek pa so si lahko oddahnili – na stari lokaciji je namreč začel delovati nov bankomat, ki ga je postavilo podjetje Euronet.

Vodstvo občine je pretehtalo več ponudb, da bi na občanom znova vzpostavili dostop do denarja v njihovem območju. Župan Mirko Cvetko je bil pri tem razočaran nad sodelovanjem NKBM, čeprav je večina občanov komitentov prav te banke. »Na žalost se niso želeli niti pogajati in so ostali trdno odločeni, da se s podeželja umikajo,« je povedal Cvetko.

Bančne ponudbe z nemogočimi pogoji

Župan je še povedal, da so prejeli nekaj ponudb drugih bank, ki pa naj bi zastavile nedosegljive pogoje: »Dobili smo ponudbe Deželne banke in Delavske hranilnice. Ti dve banki sta svoj bankomat pogojevali z visokim sofinanciranjem in zahtevki po npr. vsaj 3.000 dvigih mesečno. Tega ne moremo zagotoviti. Po nam znanih informacijah naj bi bilo na mesečni ravni opravljenih med 300 in 500 dvigov.«

Podjetje Euronet se je pokazalo kot najugodnejše. »Euronet poleg fiksnega stroška 500 evrov + ddv na mesečni ravni ni postavljal nobenih pogojev. Svetniki so sodelovanje s podjetjem potrdili. Na podlagi sklepa smo podpisali pogodbo,« je odločitev utemeljil Cvetko.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300