Mamica sedemletne Mile: »Kopja lomite na najranljivejših!«
Štajerski Tednik
Tipografija

Po dveh tednih jesenskih počitnic šolanje nadaljujejo tudi na OŠ dr. Ljudevita Pivka. »Za učence smo prilagodili urnike in načine komuniciranja vsakemu posamezniku,« je dejala ravnateljica Lidija Marin. Dodala je, da so izobraževanje na daljavo pričakovali, se nanj pripravili, a da si vsi želijo, da bi se lahko čim prej vrnili v šolske prostore.

Na vprašanje, kako šolanje na daljavo in zaprtje komentirajo starši otrok, pa je dejala: »Starši otrok situacijo sprejemajo, si pa ravno tako želijo čimprejšnjo vrnitev v šolo.«

Pretresljiva izpoved mamice sedemletne Mile

Da je res tako, dokazuje zapis, ki ga je mamica sedemletne Mile, deklice s posebnimi potrebami, delila na svojem FB. Barbara Hren je zapisala tako: »Naša Mila je stara sedem let. V teh dneh je spregovorila prvi stavek v njenem življenju. Iz omejenega števila dvozložnih besed, ki jih zmore. Ni še popoln – ampak to je prvi stavek v njenem življenju. Sedem let!

Pravite, da naj otroka spet šolamo doma. Mi smo marginalna skupina ljudi. Veste, da smo del vaše družbe, ampak v resnici vam ni mar. Starši otrok s posebnimi potrebami vse življenje "izobražujemo" svoje otroke za najosnovnejše stvari, po njihovih zmožnostih in prek svojih. Sedem let smo potrebovali za en stavek. Nešteto neuspelih poskusov, prvih zametkov, nebroj ponavljanj, vaj, frustracij, mnenj strokovnjakov, ki so se šolali in hodili v tujino na dodatno izobraževanje, da jim moramo zdaj slepo zaupati, ki so trdili, da Mila ne bo nikoli govorila in naj čim prej začnemo z nadomestno komunikacijo. Dokler nismo po sedmih letih prišli do drugih strokovnjakov, ki so se prav tako šolali in dodatno izobraževali v tujini, a so povedali drugače. In potem delo, vaje, vaje in še enkrat vaje. Da smo prišli do te točke, kjer smo danes. Pa smo šele na začetku dolge in še vedno negotove poti. Zdaj pa jo naj poleg vsega tega učimo še šolske snovi ... Medtem ko smo se spomladi v neki kolektivni solidarnosti še prebili skozi šolanje na daljavo, v prepričanju, da je to edinstven primer, zdaj v lastni nemoči obupujemo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300