Ptuj: Po objavi poročila nadzornega odbora konec s kavarno pod gledališčem
Štajerski Tednik
Tipografija

Negativno poslovanje ptujskega mestnega gledališča (MGP) bo očitno še kar nekaj časa dvigovalo prah. Rdečih številk, v katerih je ta zavod plaval že kar nekaj let, ni mogoče ovreči z nobenimi pojasnili, pa če so še tako glasna in široka. Ključna ugotovitev Nadzornega odbora MO Ptuj je, da se je primanjkljaj zviševal že zadnjih nekaj let, samo lani je znašal 30.000 evrov, skupno pa je od leta 2015 narasel na 90.000 evrov. Šele po tem razkritju je direktor gledališča Peter Srpčič prekinil pogodbo z dosedanjim najemnikom kavarne pod gledališčem, ki jim dolguje kar nekaj denarja; del tega ne bo nikoli izterjan.

Nosilec nadzora Martin Mlakar ter članica Sonja Žibrat sta v poročilu med drugim opozorila, da bi se lahko ob takšnem poslovanju gledališče kmalu znašlo v likvidnostnih težavah in ob tem poudarila, da morajo javni zavodi svoje poslovanje prilagoditi finančnim zmožnostim, kar v tem primeru ni bilo izpolnjeno.

Z najemnikom kavarne malo »po domače«

Konec lanskega leta je neto dolg ptujskega gledališča znašal okrog 47.000 evrov, tretjina tega zneska so odprte terjatve najema gostilne pod gledališčem. Srpčič zatrjuje, da je najemnika večkrat pozval k poplačilu dolga, a priznava, da ni sprožil sodne izterjave. Nekatere terjatve iz tega naslova so že zastarale. Ker jih vodstvo gledališča ni niti skušalo izterjati, so direktorju gledališča očitali oškodovanje javnega zavoda. Srpčič odgovarja, da so bile nekatere terjatve neizterljive in opozarja, da se je računovodstvo gledališča z letošnjim letom preneslo na oddelek za finance MO Ptuj. Da je tudi ta delno odgovoren, ker ni prišlo do izterjave terjatev, je pritrdil tudi nadzorni odbor.

V letih 2018 in 2019 je bila gledališka kavarna oddana Društvu urbane legende, ki je dolgovalo nekaj več kot 12.000 evrov. Od začetka leta 2019 pa se je najemna pogodba prenesla na novega najemnika Box group. Nadzorniki so zapisali, da je gledališče podnajemnika kreditiralo, mu plačevalo celo ogrevanje in elektriko. Srpčič pa odgovarja, da je kavarno kljub dolgovom oddajal iz preprostega razloga – da ne bi bila prazna. Ob tem je še dodal, da ni lahko zaslužiti na Ptuju in da se je dosedanji lastnik počasi vlekel iz dolgov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300