Otroka napotili na pediatrijo zgolj zato, ker dežurna lekarna ni bila odprta
Štajerski Tednik
Tipografija

Ključni razlog za skrajšanje delovnega časa dežurstva lekarn na Ptuju v drugem valu epidemije naj bi bilo oteženo delo v lekarniški dejavnosti zaradi koronavirusa. A mestni svetnik in zdravnik Andrej Lazar opozarja, da je to lahko le začasna rešitev, v primerih, ko dejansko ni možno zagotoviti dežurstva, nikakor pa ne stalna, ki bo trajala več mesecev: »V dežurni ambulanti sem imel primer, ko sem moral otroka napotiti na pediatrijo, le zato, da je dobil ustrezna zdravila, ker so bile lekarne zaprte. To je v današnjem času nepredstavljivo.«

Novembra smo poročali o tem, da so na Ptuju lekarne tako kot v prvem valu skrajšale delovni čas dežurstva. Čeprav bi morala biti na vsaki območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) organizirana vsaj ena lekarna, ki zagotavlja 24-urno preskrbo z zdravili, na Ptuju dežurna lekarna v nočnem času že več tednov ne deluje. Tako javna kot zasebna med 21. in 7. uro zaprejo svoja vrata. Ključni razlog za to naj bi bilo oteženo delo lekarniške dejavnosti v določenih javnih lekarniških zavodih in pri koncesionarjih. Velike težave predstavljajo pogoste odsotnosti zaposlenih zaradi bolniških odsotnosti ali karantene.

Lazar: »To je škandalozno«

»V prvem valu smo zaskrbljeno ugotavljali, da so dežurne lekarne zaprte. To smo sprejeli, a sedaj je to postalo zelo moteče. Pacienti prihajajo v dežurno službo, pa ne morejo dvigniti zdravil. Razumem trenutno situacijo, da imajo tudi v lekarnah težave z okužbami, a ne predstavljam si, da bi to trajalo ves čas problematike s covidom. Pričakovano je, da se bomo več mesecev še ukvarjali s tem. Intenzivno bom spremljal to dogajanje, saj se mi zdi ta ukrep škandalozen in razumljiv le v izjemnih primerih,« opozarja mestni svetnik MO Ptuj in zdravnik, zaposlen v Zdravstvenem domu Ptuj Andrej Lazar.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300