Ptuj: 11-milijonski projekt oddali brez javnega razpisa
Štajerski Tednik
Tipografija

Mestna občina (MO) Ptuj je na pragu 11-milijonskega projekta gradnje kanalizacijskega sistema. Da je dobršen del mesta in njegove okolice z večtisočletno tradicijo v 21. stoletju še brez kanalizacije, ni najspodbudnejši podatek. Če pogledamo samo po okoliških občinah, ima večina tistih, ki ležijo na ravninskem delu, kanalizacijo zgrajeno skoraj do vsake hiše, npr. Kidričevo, Markovci, Gorišnica in še katera. Pa so to občine, ki so se oblikovale pred dobrimi 20 leti.

V MO Ptuj s 23.000 prebivalci, ki velja za upravno središče regije, so s kanalizacijo in cestami svetlobna leta zadaj. To je samo eno od bremen, ki ga je od predhodnikov podedovala ptujska županja Nuška Gajšek. Kanalizacija v starem mestnem jedru in na območjih, kjer je bila najprej zgrajena (denimo na Bregu), je dotrajana. V nekaterih delih občine je doslej sploh niso imeli ali pa je zgrajena pomanjkljivo in ne omogoča priključitve na sistem. Takšen primer je Grajena, kjer so se stanovalci na desni strani glavne ceste iz smeri Ptuja proti središču Grajene na kanalizacijski vod priključili že pred leti, medtem ko se tisti na levi strani še nekaj let ne bodo mogli. Sistem je pomanjkljiv ali pa so brez njega v Novi vasi pri Ptuju, na Turnišču, v Mestnem Vrhu, Kicarju, Žabjaku …

Nekatere od naštetih lukenj namerava MO Ptuj s pomočjo evropskih in državnih sredstev pokrpati v prihodnjih dveh letih. Načrtujejo gradnjo 32 kilometrov kanalizacijskih cevovodov in 16 črpališč, odpadne vode pa bodo odvajali v centralno čistilno napravo na Bregu. Omogočili bodo blizu 700 priključkov.

»Največ kanalizacijskega omrežja bo zgrajenega v Kicarju in Spodnjem Velovleku, sledijo Žabjak in Nova vas, Turnišče z naseljem Sv. Roka, Sovretova pot, desni in levi breg Ptuja, ulica Ob Dravi in Zagrebška cesta ter ulice v četrtni skupnosti Rogoznica,« je ob podpisu pogodbe z izbranimi izvajalci naštela županja Gajškova.

Projekt položili »v roke« Komunali

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300