Franček se boji še enkrat upati, da ne bi bil spet razočaran …
Štajerski Tednik
Tipografija

»Možakarja sem deset let skorajda vsakodnevno videval kolesariti na relaciji Ptuj–Ormož–Ljutomer, tudi v največjem dežju in v strašanski vročini. Mislil sem, da na kolesu vozi odpadke, da na ta način kaj zasluži. Pa sem ugotovil, da to ne drži. Ko sem ga srečal v trgovini, kjer je iskal cent na cent za žemljico, me je še bolj pretreslo. Poiskal sem ga in spoznal, da je njegova zgodba težka in da potrebuje našo pomoč,« pravi Karim Zidarič, mladenič, ki je začel akcijo zbiranja pomoči za Frančka Novaka iz Mihalovcev.

»Vsi smo mislili, da si Franček služi kruh s 'smetmi'. V resnici pa je umetnik, ki vsak dan prekolesari 80 km, da lahko nariše svoje umetnine: cerkve, gradove ali kakšne druge hiške,« pravi Zidarič. Hiške, ki jih riše, so v veliko boljšem stanju kot njegova. Sam namreč živi v nečloveških razmerah.

Več kot 200 let stara hiša se seseda in je dejansko primerna le še za rušenje. A to je edini dom, ki ga ima 59-letni Franček. Zadovoljen je z malim in vesel, da mu je vsaj kolikor toliko toplo. Greje se s pomočjo peči na drva. Franček od leta 1996, ko mu je umrla mama, živi v Mihalovcih 15 povsem sam. Še pred desetimi leti je delal. Zdaj tega ni več zmožen, saj ima zdravstvene težave. Živi izključno od socialne pomoči. Njegovo največje veselje je risanje, s katerim se sprošča. Na kolo naloži rezervna oblačila, polno vedro kred in drugo opremo, ki jo potrebuje, da ustvarja svoje umetnine. To je tisto, kar mu polni dušo.

Ne bi rad iz svoje dotrajane, majhne hiške ...

Z njegovo zgodbo so seznanjeni tudi na Centru za socialno delo Spodnje Podravje. Kot pravi direktor Miran Kerin, na tem primeru delajo, a je marsikaj odvisno tudi od Frančkove pripravljenosti za sodelovanje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300