Haloze: Za oskrbo v domovih za ostarele tudi 100.000 evrov letno
Štajerski Tednik
Tipografija

Zneski za bivanje v domovih starostnikov so visoki. Pokojnine so nizke, zato so med upokojenci tudi taki, ki domskih oskrbnin ne zmorejo plačevati. Najprej so jim dolžni pomagati potomci, če jih ni, se to breme prevali na občino stalnega prebivališča. Ta v zemljiško knjigo vpiše prepoved prodaje, hipoteke ali podobne obremenitve oskrbovančevega imetja (če ga ta sploh ima).

Občine lahko za domsko oskrbo svojih občanov plačujejo tudi več kot 100.000 evrov na leto, kar je za manjše, recimo haloške občine velik zalogaj. Delno povračilo stroškov si sicer zagotovijo z občanovo nepremičnino, a je ta v veliko primerih v zelo slabem stanju, brez prave vrednosti in na nezaželeni lokaciji.

Stroške oskrbe si skoraj nikoli ne povrnejo

Občina Majšperk letno za domsko oskrbo svojih občanov, ki ne zmorejo plačevati bivanja v institucionalnem varstvu, nameni 69.000 evrov, kar je 1,8 odstotka proračuna. V takih primerih se občina v skladu z odločbo Centra za socialno delo vknjiži na celotno premoženje. Kot je pojasnila županja Darinka Fakin, trenutno zagotavljajo bivanje devetim občanom, od tega jih je šest brez vsega. Po besedah Fakinove gre za velik strošek in si ga povrnejo v redkih primerih. Velika večina socialno šibkih občanov premoženja nima ali pa je vrednost njihovih nepremičnin nizka. Tako se velikokrat primeri, da občina ostane praznih rok, nepremičnina pa v času plačevanja oskrbnine propada.

Ko občina postane lastnica takega objekta, ga stežka proda. Majšperški občini je sicer uspelo prodati eno nepremičnino, ki so jo podedovali. Zanimivo je tudi, da eni osebi brez premoženja plačujejo dom že od leta 2003, mesečni strošek pa znaša več kot 1.000 evrov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300