Zgodba o bankah, energetiki in stečajih: Bioplinarno v desetih letih zgradili ter uničili
Štajerski Tednik
Tipografija

Sobetinska bioplinarna se bo prihodnji teden prodajala na javni dražbi. Prodaja jo Klemen Kmetič, stečajni upravitelj podjetja Korent & Korent. Dosje o bioplinarni Sobetinci je tako zapletena in dolga zgodba, da je v kratki časopisni članek ni moč strniti. Če bi nekdo želel zbrati vsa dejstva, preučiti posle in raziskati naključja, ki so se dogajali okoli sobetinske bioplinarne, bi lahko izdal knjigo. Ta se ne bi brala kot kmetijski priročnik, ker dejavnost bioplinarne pač sodi v področje kmetijstva, ampak kot kakšen drug, bolj napet žanr.

Karol Korent iz Radelj ob Dravi je kmetijski kompleks v Sobetincih pred dobrim desetletjem odkupil od Perutnine Ptuj. Gre za hleve in posestvo nekdanjega ptujskega kmetijskega kombinata. Korent je v Sobetincih nekaj časa gojil govedo, potem pa hleve izpraznil in vse skupaj prodal Miranu Vargazonu oziroma njegovemu podjetju. Ta je skupaj s poslovnim imperijem Keter v Sobetincih zgradil bioplinarno moči 2 MW.

Domačini, ki jim veliko družbeno posestvo ob robu vasi okolje zasmraja že desetletja, gradnji bioplinarne niso bili naklonjeni. Sila kapitala je prevladala in gradbeni stroji so kmalu zahrumeli. Vargazon oziroma njegov poslovni boter Keter sta od državnih bank pridobila več milijonov evrov težke kredite in bioplinarna z zelenim logotipom je poleti 2010 začela obratovati. Ne za dolgi čas, saj se je poslovni načrt sesul, stroški se niso pokrivali, Vargazon je vse bolj tonil v rdeče številke.

Država propadle investicije naložila na pleča državljanov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300