Podravje: Letos manj grozdja, a naj bi bilo to boljše plačano?
Štajerski Tednik
Tipografija

Grozdne jagode pridobivajo na barvi in sladkobi, klopotci nedvoumno naznanjajo, da se bliža čas, ko bodo vinogradniki v sode pospravili letošnji letnik, ki so ga zaznamovale pozeba, toča in bolezni.

Medtem ko smo lani govorili o osjem letu, lahko letos o letu bolezni. »Najprej nas je prizadela pozeba, ki je generalno gledano vzela 35 % pridelka, v nižjih legah tudi do 60 %. Posledice spomladanske pozebe pa se kažejo tudi v zorenju jagod, namreč ene lepo dozorevajo, spet druge so v zaostanku. Tako da letošnjega letnika ne bomo mogli opisovati s superlativi. Ob tem smo letos zabeležili še nadpovprečno količino padavin, tako je vinograde prizadela peronospora, sedaj se je močneje pojavil še oidij. Če se bo takšno vreme nadaljevalo, je pri poznih sortah mogoče pričakovati tudi težave z botritisom,« je povedal specialist za vinogradništvo in direktor KGZ, zavoda Ptuj Andrej Rebernišek in dodal, da je pri zaščiti vinske trte treba paziti na karenco.

Na zavodu vinogradnikom sedaj priporočajo, da v predelu grozdja odstranijo listje, saj ni več nevarnosti sončnih ožigov, saj so jagode že v fazi mehčanja. »Ob tem odstranitev listja pripomore k večji zračnosti v coni grozdja in tudi padcu kislin, zlasti jabolčne. Ne gre pa pretiravati z odstranjevanjem listja pri aromatičnih sortah, torej sovinjonu in rumenemu muškatu.« Prvo grozdje ranih sort naj bi bilo zrelo v prvi dekadi septembra, srednje in pozne sorte pa konec septembra oziroma v začetku oktobra. »Naša ocena je, da bo letošnja trgatev približno 10 dni bolj pozna v primerjavi z lanskim letom. Sicer pa naj vsak vinogradnik spremlja dozorevanje v svojem vinogradu, saj ima vsak svoje cilje. V zadnjih letih opažamo, da se vinogradniki prepozno odločajo za trgatev, to pa pomeni previsok alkohol in manj svežine.«

Ob tem Rebernišek vinogradnikom svetuje, da opravijo pred trgatvijo temeljit pregled vinogradov.

Letošnja odkupna cena grozdja za desetino višja?

Ptujska klet računa na milijon litrov

V P&F Jeruzalem za desetino manj pridelka

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300