Tudi Markovci imajo svoj TEŠ
Štajerski Tednik
Tipografija

Za nakup sobetinske bioplinarne, ki je sicer v razsulu, na prvi javni dražbi v začetku februarja ni bilo interesa. Stečajni upravitelj družbe Korent & Korent Klemen Kmetič je posestvo v Sobetincih, na katerem so med drugim hlevi za govedo in bioplinarna, poskušal prodati za 2,5 milijona evrov. K dražbi ni pristopil niti en interesent. Stečajni upravitelj za prodajo premoženja že napoveduje znižanje izklicne cene.

»Kolikšna bo višina izklicne cene v nadaljnjem koraku prodaje, v tem trenutku še ni mogoče napovedati, saj je odvisna od soglasij ločitvenih upnikov,« je pojasnil Kmetič.

Bioplinarna je v mirovanju, večina opreme je uničene. Objekt nima okoljevarstvenega dovoljenja, brez katerega tudi ne more obratovati. Certifikat o vgradnji eksplozijske opreme je potekel, izgubili so deklaracijo Agencije za energijo in pravico do državne podpore za proizvodnjo električne energije.

Za prvim lastnikom bioplinarne, podjetjem Vargazon, je ostal 10-milijonski dolg, ki ga je prevzela DUTB.

Država veselo izplačevala podporo

Da je ironija popolna, je država ves čas obratovanja bioplinarne, od leta 2010 do 2018, najprej lastniku Vargazonu in za njim dvema podnajemnikoma (Pulverem ter Gea Nova) plačevala podporo za proizvodnjo električne energije. Kljub temu da naprava nikoli ni imela pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja in sploh ne bi smela obratovati (!?). V devetih letih so vsi trije skupaj prejeli osem milijonov evrov državne subvencije za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Gre za denar slovenskih državljanov, prispevek se namreč plačuje na položnici za električno energijo.

Kako to sploh razumeti?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300