Aktivno v službo, ob tem pa v žep še 40 odstotkov pokojnine
Štajerski Tednik
Tipografija

V Sloveniji je 14.000 zaposlenih, ki so v rednem delovnem razmerju, hkrati pa prejemajo 40 odstotkov odmerjene pokojnine. Gre za delavce, ki izpolnjujejo kriterije za starostno upokojitev, a hkrati ostajajo delovno aktivni in zaposleni za polni delovni čas, kar pomeni, da odvajajo oziroma plačujejo tudi vse prispevke, ki izhajajo iz delovnega razmerja.

40 odstotkov odmerjene pokojnine se jim lahko izplačuje od tistega dne, ko so izpolnili kriterije za starostno upokojitev s polno delovno dobo. Status delavca-upokojenca, da je oseba v celoti zaposlena in se ji ob tem izplačuje 40 odstotkov pokojnine, ne more trajati nedoločen čas, temveč lahko to traja največ tri leta. Če upravičenec tudi po treh letih ostane v delovnem razmerju, se mu izplačuje 20 odstotkov odmerjene starostne pokojnine. Če se delavec odloči, da se v celoti upokoji, se mu lahko model dvojnega statusa kadarkoli prekine.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (SPIZ) zavarovancu (delavcu) prekine pravico do izplačevanja dela pokojnine, če bi bil na bolniškem dopustu več kot 30 dni ali ne bi imel tekoče poravnanih prispevkov za socialno varnost. A takoj, ko se situacija ustali (bolniška odsotnost konča, prispevki plačajo), se lahko model izplačevanja dela pokojnine ob hkratni redni zaposlitvi ponovno uvede.

Fizično aktivni delavci komaj čakajo dan, ko se lahko upokojijo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300