Po ukinjaju krajevnih pošt zdaj še ukinjanje podeželskih lekarn?!
Štajerski Tednik
Tipografija

»S predlogom novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki jo je v Državni zbor vložila poslanska skupina SMC, se nikakor ne strinjamo. Obstoječi zakon s 341 lekarnami zagotavlja enakomerno dostopnost do kakovostnih zdravil in lekarniških storitev. Ta zakon je leto in pol pripravljala skupina kompetentnih strokovnjakov. Temeljne usmeritve so bile usklajene s poslansko skupino SMC. Sedaj pa ta ista SMC vlaga predlog novele zakona, ki v bistvenih delih zakon spreminja,« je na novinarski koneferenci v petek poudarila Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Novela predloga zakona namreč med drugim opredeljuje lekarniško mrežo oz. razdalje med lekarnami. »Predlagane spremembe glede gravitacijskega območja in merila razdalje med lekarnami in podružnicami lekarn bi v mrežo vnesle kaos in njen na primarni ravni oz. v manjših krajih. Gre za popolno neskladje z usmeritvijo enakomernega regionalnega razvoja. V lekarniški dejavnosti je treba zagotoviti enakomerno preskrbo vseh prebivalcev z zdravili, saj imajo vsi prebivalci enako pravico do dostopa do zdravil in lekarniških storitev,« je poudarila predsednica Potočnik Benčičeva.

Več lekarn v mestih, manj na podeželju

Kot pravi, je to v popolnem neskladju z usmeritvijo enakomernega regionalnega razvoja, saj bi odpiranje več lekarn v urbanih središčih pomenilo zaprtje približno enakega števila lekarniških enot na obrobju. Izpostavila je primer Madžarske, kjer so se po popolni liberalizaciji dejavnosti v mestih res odpirale nove lekarne, a je v štirih letih vrata zaprlo 600 lekarn v manjših krajih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300