Kje bomo dobili kvalificirano delovno silo?
Štajerski Tednik
Tipografija

V Spodnjem Podravju se soočamo s pomanjkanjem kvalificiranih delavcev. Vse manj mladih se namreč odloča za poklicno izobraževanje. K temu je najverjetneje nekaj pripomogla tudi slaba podoba vajeniških poklicev v širši javnosti. Želja številnih tako izobraževalnih zavodov kot podjetij je spodbuditi mlade k odločitvi za deficitarne poklice.

Za vajeništvo ni pretiranega zanimanja

Pred štirimi leti smo v slovenski prostor po vzoru številnih evropskih držav vpeljali sistem vajeništva. Ta omogoča izučitev za tiste poklice, ki veljajo za deficitarne (oblikovalec kovin, mizar, gastronom, hotelir, kamnosek, strojni mehanik, papirničar, steklar, slikopleskar, elektrikar, mehatronik, zidar, klepar …). Leta 2018 so podjetja Gospodarski zbornici Slovenije najavila več kot 700 prostih vajeniških mest in več kot 1.000 učnih mest za dijake drugih programov izobraževanja, odziv mladih pa je bil precej manjši.

Oton Mlakar, direktor Šolskega centra Ptuj, se zavzema za nujno posodobitev poklicnega in strokovnega izobraževanja v Sloveniji. »Pri nas imamo znova samo približek tistega, kar smo lahko videli pri naših partnerjih v sosednji Avstriji. Zakaj je tako malo vajencev v Sloveniji? Ker mladi nimajo nobenega zagotovila, da jih po zaključenem izobraževanju čaka cenjeno in dobro plačano delovno mesto,« je povedal Mlakar.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300