Velika noč na spletu: »Vzete so nam najbolj bistvene stvari našega praznovanja«
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi novega zapiranja letos tradicionalnega praznovanja največjega krščanskega praznika ne bo.

„Ponovil bom besede papeža Frančiška, da smo bili lansko leto bolj šokirani, letos smo pa bolj preizkušeni. Naša preizkušnja je v tem, ker ne moremo kot kristjani ob največjem krščanskem prazniku obhajati sv. maše in se udeleževati obredov velikega tedna. Vzete so nam najbolj bistvene stvari našega praznovanja. Ni mi znano, če je bila Slovenska škofovska konferenca vključena pri pripravi teh ukrepov ali ne,« je pred letošnjimi velikonočnimi prazniki povedal gvardijan minoritskega samostana na Ptuju Milan Kos.

»Osebno sem mnenja, da bi lahko za udeležbo pri verskih obredih veljali dosedanji vladni ukrepi, ki so zahtevali 30 m2 prostora v cerkvi za vernika ali člane gospodinjstva. Nikjer nisem zasledil, da bi med verniki pri bogoslužjih prihajalo do okužb,“ je o ukrepih, ki veljajo v času letošnjih velikonočnih praznikov, še dodal Kos in nadaljeval: „Duhovniki na Ptuju smo bili pripravljeni na veliko soboto imeti blagoslove jedil na vsake pol ure. S tem bi verniki lahko prihajali v manjših skupinah in ohranjali varnostno razdaljo. Osebno se mi zdi veliko bolj nevarna priložnost za okužbo možnost, ki nam je dana, da se lahko na veliko noč družimo s sorodniki ali prijatelji.“

P. Milan Kos še pravi, da se tem času  moramo še bolj kot sicer zavedati, da le ljubezen varuje življenje, ki ga imamo. »Na velikonočno jutro nam je bilo rečeno: 'Ne bojte se!' V smislu tega želim vsem ljudem, da bi lahko v miru, veselju, odrešenosti in v povezanosti s svojimi dragimi praznovali veliko noč,“ pa so misli, ki jih p. Milan Kos podarja vsem ljudem. Še posebej pa so te misli namenjene vsem, ki so v tem času osamljeni, jih pestijo bolezni, nerazumevanje. V času praznikov so bolni ljudje še v večji stiski in obupu. Prav zaradi tega so v tem času še bolj potrebni verske oskrbe. „Tega se dobro zaveda večina stroke, ki se ukvarja z bolniki. To je gotovo tudi razlog, da je strokovna skupina dopustila možnost verske oskrbe bolnikov in ljudi, ki so v stiski. Vsekakor bom med velikonočnimi prazniki in tudi v prihodnje obiskoval bolnike okužene s covidom, ki se zdravijo v bolnišnici na Ptuju. Obisk bolnika mi daje prijeten občutek in zadovoljstvo, da sem nekomu za trenutek polepšal njegovo težko življenje,“ je pogovor ob veliki noči in skrbi za bolnike sklenil p. Milan Kos.

Kaplan Primož Lorbek: »Naš namen ni, da bi se šli redarje med verniki«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300