Delo od doma za zaposlene v proizvodnji pač ni mogoče
Štajerski Tednik
Tipografija

V treh največjih podjetjih Spodnjega Podravja (Perutnina Ptuj, Boxmark in TBP Lenart), v katerih je zaposlenih tudi veliko žensk, v času popolnega zaprtja, ki se je začelo v četrtek (včeraj), proizvodnje ne morejo in ne bodo zaustavljali niti za hip.

V kidričevskem podjetju Boxmark tako na delovnih mestih ostaja velika večina od 748 zaposlenih. Kot je pojasnil direktor Marjan Trobiš, v njihovem primeru dela od doma ni mogoče organizirati: »Narava dela v našem podjetju je takšna, da je potrebno sodelovanje različnih oddelkov. Uslužbenci med seboj sodelujejo oz. delajo v timih na razvoju različnih produktov, česar pa na daljavo ni mogoče izpeljati, saj potrebujejo v bližini tako proizvodnjo kot skladišče.«

Boxmark: »Proizvodnja mora teči, težava bo varstvo otrok naših delavk«

Že v drugem valu niso imeli večjih težav z zagotavljanjem zadostnega števila ljudi na delovnih mestih. Tistim delavkam, ki so imele težave z varstvom otrok, so prilagodili delovni čas oz. so skupaj iskali morebitne druge rešitve. Res pa je, priznava Trobiš, da tokrat pričakujejo nekoliko večji izpad delavk, predvsem zato, ker bo varstvo v šolah in vrtcih možno samo za zaposlene v kritični infrastrukturi, pod katero pa Boxmark ne spada. »S takšno situacijo se srečujemo prvič, saj so imeli v preteklosti vsi naši zaposleni možnost varstva otrok v javnih zavodih. Bomo videli, kako se bo uspelo družinam organizirati v prihodnjem tednu,« je še dodal Trobiš.

TBP: »Ustavitve proizvodnje si ne moremo privoščiti«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300