Grozljive stiske staršev, ki so ostali brez varstva za svoje otroke
Štajerski Tednik
Tipografija

Veliko staršev je v strahotni stiski, saj so ostali brez potrdila delodajalca, ki bi jim omogočal nujno varstvo otrok v javnih zavodih. V drugem valu so varstvo otrok  koristili vsi, ki so ga potrebovali, tokrat pa so se pristojni odločili drugače. Če nista oba starša zaposlena v enem od kritičnih sektorjev, si morata varstvo zagotoviti, kakor vesta in znata. Tam, kjer je to mogoče, bodo na pomoč priskočili stari starši, kar pa stroka že od vsega začetka odsvetuje, saj starejši ljudje težje prebolevajo okužbo s koronavirusom.

Predlog ravnateljev tako vrtcev kot šol je bil, naj vsi javno-izobraževalni zavodi ostanejo odprti, vendar se njihovemu pozivu ni sledilo.

Cvetličarne so lahko odprte, šole ne ...

»Gre vsekakor za dvojna merila. Kakšen smisel ima, da so cvetličarne odprte, šole pa zaprte? Moje mnenje je, da samo z zaprtjem šol, vrtcev in nekaterih drugih dejavnosti ne bomo preprečili širjenja okužbe,« je kritična do odločitve vlade Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt. Informacijo o zaprtju šol so šolski delavci znova izvedeli iz medijev, šele naslednji dan, v poznih popoldanskih urah, pa so prejeli uradno okrožnico.

»V zelo kratkem času smo morali organizirati nujno varstvo otrok od 1. do 3. razreda. V sredo smo tako še zbirali številke o tem, koliko otrok in zaposlenih bo v teh dneh sploh prisotnih v šoli in koliko kosil bomo morali zagotoviti. Verjetno je velika razlika, ali je to 50, 100 ali 300 kosil. S tem je nato povezana tudi nabava surovin in število kuharjev, ki bodo morali biti v tem času na delovnem mestu. Ob tem smo morali razrešiti tudi vprašanje, kako bomo organizirali delo tehničnega osebja. Slednji lahko koristijo lanski ali izredni dopust. Na voljo pa imajo tudi ukrep čakanja na delo,« je povedala Vaupotič Zemljičeva.

Nujno varstvo: nekatere šole bodo učencem omogočile pouk, druge ne

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300