Spodnje Podravje: Bodo občine kupile lastni radar?
Štajerski Tednik
Tipografija

Na območju Spodnjega Podravja so redarji v letu 2020 iz naslova izrečenih glob zaradi prekrškov prekoračitve hitrosti vožnje izrekli za dobrih 66 tisočakov glob. Letni strošek najema mobilnega merilnika hitrosti (radarja) je znašal pičlih 7.000 evrov. Seveda bi bil izkupiček še višji, če bi radar postavljali pogosteje. Zato je slišati kar nekaj pobud za nabavo lastnega merilnika. Strošek nakupa bi se očitno precej hitro povrnil.

Zraven policije, ki opravlja redne nadzore, na voznike s pretežko nogo preži tudi Medobčinska redarska služba Skupne občinske uprave občin Spodnjega Podravja. Ta sicer svojega merilnika oziroma radarja nima, zato ga najema. Najemna pogodba z izbranim izvajalcem določa, da imajo pravico do najema merilnika najmanj 40 dni letno. Takrat izvajajo nadzor hitrosti vožnje na območju celotnega Spodnjega Podravja, največ pa na Ptuju, in sicer vsaj 30 dni letno.

Pogodbena cena dnevnega najema naprave znaša 213 evrov, imajo pa možnost dodatnega najema, ki jo, kot pravi vodja redarjev Robert Brkič, po potrebi tudi izkoristijo. Lani so skupaj za najem radarja odšteli okrog 7.000 evrov, prihodek iz naslova glob zaradi prekrškov prekoračitve hitrosti vožnje na območju vseh spodnjepodravskih občin pa je presegel 66.000 evrov.

Ob nakupu radarja nujen še nakup avtomobila

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300