Borl izključen iz projekta Življenje netopirjev v gradovih
Štajerski Tednik
Tipografija

Grad Borl je bil vključen v projekt Življenje netopirjev v gradovih, katerega skupna vrednost je bila ocenjena na približno 5,1 milijona evrov. V okviru projekta bi na gradu Borl vzpostavili interpretacijsko točko za netopirje, kar bi zajemalo revitalizacijo grajskega stolpa in ustrezne zaščitne elemente za bivanje netopirjev na gradu Borl.

V zadnjem razpisu v letu 2020 pa grad Borl v načrtovan projekt ni bil več vključen. Kot je pojasnil Klemen Koselj, vsebinski koordinator projekta, na žalost Ministrstvo za kulturo (MK) v okviru prejšnje vlade kot lastnik tega kulturnega spomenika v projektu ni hotelo sodelovati, kljub trudu in dobri oceni Evropske unije: »Težko govorim o tem, ali je bilo to tudi mnenje ministra Pozniča, saj je v medijih celo izpostavil naš načrtovani projekt kot primer dobre prakse. Sodelovanje so zavrnili uradniki na kulturnem ministrstvu, pristojni za varstvo kulturne dediščine in upravljanje z nepremičninami.«

Evropska unija je načrtovanemu projektu dvakrat namenila dobre ocene in snovalce projekta povabila v drugi krog razpisa, vendar so bili partnerji primorani od projekta odstopiti.

Okoljsko ministrstvo proti sofinanciranju

V lanskem letu so se za ta korak odločili zaradi zavrnitve kulturnega ministrstva in posledično izpada gradu Borl ter težav z nekaterimi drugimi partnerji. V letošnjem letu pa zaradi nepripravljenosti Ministrstva za okolje in prostor (MOP), da bi sofinanciralo LIFE projekte.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300