Ptuj: Katastrofa za kmetijske programe – dijakov niti za en razred
Štajerski Tednik
Tipografija

Vpis na kmetijske programe je iz leta v leto slabši. Program Kmetijsko-podjetniški tehnik na ŠC Ptuj letos obiskuje osem dijakov prvega letnika (skupaj 29), v prihodnjem šolskem letu bodo najverjetneje samo štirje. »Postavljeni smo pred velik izziv, kako povečati vpis, kako dijakom posredovati tista znanja, ki jih zares potrebujejo, in kako znova narediti naše kmetijske programe prepoznavne,« je povedala Darja Harb, ravnateljica pred kratim oblikovane Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo na ŠC Ptuj (ki združuje bivšo biotehniško in ekonomsko šolo).

V ta namen so se povezali z Zvezo slovenske podeželske mladine (Zveza) in na skupnem virtualnem srečanju iskali odgovor na bistveno vprašanje: kaj lahko naredimo skupaj, da bo kmetijstvo privlačnejše za mlade.

Učni program  iz pradavnine

Člani Zveze so izpostavili številne pomanjkljivosti kmetijskih programov v celotni Sloveniji. Izpostavili so, da je predmetnik preveč splošno zastavljen in velikokrat so znanja, ki jih profesorji poučujejo, že zastarela. Ponekod dijakom še vedno predvajajo črno-bele posnetke in poučujejo s pomočjo učbenikov iz devetdesetih let prejšnjega stoletja!

Bivši dijaki kmetijskih programov v slovenskem prostoru pogrešajo več ur tujega jezika in osnovna ekonomska znanja (računovodstvo, davki, izračun cen proizvodov), osnove kmetijske politike in zakonodaje (razpisi, dovoljenja, izpolnjevanje evidenc).

Eden izmed članov Zveze je izpostavil: »Ko postaneš mladi prevzemnik, dobiš v roke številne obrazce, ki jih moraš znati izpolniti. Šola bi nas lahko o tem že seznanila.«

Vse bolj so pomembna tudi sodobna znanja s področja prodaje in trženja (spletne trgovine, oglaševanje na socialnih omrežjih …).

Dijaki na šolskih posestvih le poceni delovna sila

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300