Kakšno srce ima tisti, ki uniči celo igralo za invalide?!
Štajerski Tednik
Tipografija

Pet najstnikov, ki sredi dneva tako dolgo in močno tolčejo v edino igralo za invalide v ptujskem Mestnem parku, je prizor, ki te težko pusti ravnodušnega. Njihov edini namen je bil poškodovati ali celo uničiti igralo, ne glede na to, da je bil park poln otrok in njihovih staršev. Seveda so se ob opozorilu odraslih odstranili, a kot kaže praksa, se vandalizem ponavlja. Tisti, ki igrala popravljajo, ugotavljajo, da je žal takšnega početja vedno več.

Uničeni ročaji, poškodovane plezalne mreže, zažgani kosi lesa, odtrgane deske, uničeno sedalo za zip line, povsem zlomljene hiške za knjige ipd. so ponavljajoče se zadeve, ki smo jim priča v obeh ptujskih parkih.

Čeprav je nemogoče verjeti, da se je kdo pripravljen igrala lotiti zgolj z namenom, da ga poškoduje, takšni primeri še zdaleč niso redki. Podjetje Javne službe Ptuj, vzdrževalec igrišč in igral, preglede izvaja enkrat tedensko. Ko delavci ob pobiranju smeti ugotovijo, da so igrala poškodovana, se naročijo in izvedejo tudi izredni pregledi. „Pri vseh ogledih ugotavljamo, da prihaja le pri 20 % igral do poškodovanja zaradi dotrajanosti, ostalih 80 % poškodb igral je povzročenih z vandalizmom. V primerih vandalizma policije ne obveščamo. Ugotavljamo, da se največ poškodb igral zgodi v popoldanskem času in čez vikend. Poškodbe igral se ne dogajajo samo v Ljudskem vrtu, ampak na vseh lokacijah, kjer so igrala postavljena, je pa res, da sta najbolj izpostavljeni lokaciji Ljudski vrt in Mestni park. Največ poškodb je na plezalnih jeklenih vrveh, na katerih z ognjem poškodujejo plastično zaščito, in na malih vitalnih delih igral, ki se lahko zlomijo. Poškodba igrala se odpravi v najkrajšem mogočem času, odvisno od tega, kaj je poškodovano in v kolikšnem času se lahko novi del poškodovanega igrala naroči in dobavi. Vsi deli, ki so na zalogi, se zamenjajo takoj,“ zagotavljajo v podjetju Javne službe Ptuj.

En dan popravljeno, drugi dan spet poškodovano

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300