Letos avtodoma ne boste mogli več kupiti, četudi imate denar
Štajerski Tednik
Tipografija

V času epidemije se je nenormalno povečalo povpraševanje po najemu oz. nakupu avtodomov. Gre za vozila, ki so v letošnjem letu razprodana. Kar pomeni, da avtodoma letos ne boste mogli kupiti, četudi imate dovolj denar za nakup. Lahko pa ga rezervirate in nanj počakate leto oz. za nekatere blagovne znamke celo do dve leti. Cena za soliden avtodom se giblje okoli 55.000 evrov, Slovenci so zanj pripravljeni odšteti tudi do 80.000 evrov, seveda so tudi izjeme, ki se odločijo za višji cenovni razred.

Trend prodaje avtodomov že ves čas epidemije raste, proizvajalci pa imajo polne proizvodnje. V Nemčiji je bil v lanskem letu porast prodaje avtodomov kar 40-odstoten. V Sloveniji jih med drugimi izdeluje podjetje Adria Mobil iz Novega mesta, kjer so zaradi povečanja naročil lani zaposlili 150 novih delavcev in uvedli drugo izmeno v proizvodnji predelanih kombijev.

V Sloveniji je bilo konec leta 2020 registriranih okoli 6.100 avtodomov in dodatno še nekaj kombijev, predelanih v bivalna vozila. Na letni ravni se jih proda nekaj več kot 300, rekordno leto je bilo 2008, ko se jih je prodalo 400. Na območju upravne enote Ptuj je bilo konec lanskega leta registriranih 51 avtodomov.

»Vsakodnevno nas dobesedno 'panično' kličejo posamezniki v upanju, da bodo še lahko kupili avtodom, vendar jim tudi pri nas ne moremo pomagati. Zbiramo pa že naročila za naslednje leto,« je povedal Dušan Price, direktor Avtodom centra Casper iz Lenarta. Po njegovi oceni se je povpraševanje po tovrstnem turizmu v zadnjem letu povečalo za več kot 30 odstotkov.

Zanimanje za najem je poskočilo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300